9 juli 2016

Update uit de fractie: Voorjaarsnota

Met het zomerreces voor de deur, besprak de Utrechtse gemeenteraad de afgelopen weken de Voorjaarsnota.

Het waren debatten die tot in de nacht duurden en waarin pijnlijk duidelijk werd dat er in de Utrechtse gemeenteraad geen linkse meerderheid meer is.

Gelukkig bereikte onze fractie de volgende successen:

  • onze oproep om maatwerk te leveren aan mensen die een beroep doen op de Wmo is eindelijk overgenomen door alle partijen
    Thuiszorg protest
  • meer geld voor de buurtteams om schuldenproblematiek in een vroeger stadium te signaleren en te bestrijden
  • ons plan om jongeren met problematische schulden te helpen werd overgenomen
  • we zetten discriminatie wederom op de agenda en onze motie over etnisch profileren werd aangenomen
  • er komen passende MBO-trajecten voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) én de gemeente gaat ervoor zorgen dat statushouders en werkgevers elkaar in de toekomst beter weten te vinden

Helaas haalden niet al onze voorstellen het. Onder andere ons plan voor een kinderombudsman kwam niet aan een meerderheid. Ook besloot een meerderheid van de raad nog meer te bezuinigen op cultuur in Leidsche Rijn.

biebEn als zelfs onze vrienden op de linkerflank het bij sommige van de voorstellen voor een socialere stad af laten weten, wordt het wel erg moeilijk om het beleid bij te sturen.

Onze oproep aan de SP om gezamenlijk voor de medewerkers van de bibliotheek op te komen en ervoor te zorgen dat er in de toekomst geen wijkvestigingen van de bieb dicht hoeven, was aan dovemansoren gericht.

De volledige spreektekst van de PvdA tijdens het debat van donderdag lees je hier.

Eind augustus zetten we het gevecht om een rechtvaardigere stad in de gemeenteraad voort. Onder meer de evaluatie van het onbarmhartige armoedebeleid staat na de zomer op de agenda en ook dat belooft een felle strijd te worden.

Voor nu een fijne zomer toegewenst namens de gemeenteraadsfractie van de PvdA Utrecht!