23 juli 2016

Mannenzaken

Dit stuk verscheen op zaterdag 23 juli in NRC en nrc.next

De stoelendans rondom het PvdA-lijsttrekkerschap is begonnen. Er zijn nog geen officiële kandidaten, maar het lijkt er sterk op dat de strijd zich tussen drie mannen af gaat spelen: Samson, Asscher en Aboutaleb. En hoewel die laatste aangeeft niet te willen, zijn de oproepen aan hem om zich tóch de kandideren niet van de lucht.

Het zou goed zijn als deze drie heren voor het lijsttrekkerschap zouden gaan. En toch, waar blijven de vrouwen in dit verhaal? Wat een armoede als we onszelf blindstaren op een klein groepje (mannelijke) kandidaten! Wordt het niet eens tijd dat de PvdA, die vrouwenemancipatie zo hoog in het vaandel heeft staan, zélf eens geleid wordt door een vrouw?

Het klopt, tot nu toe heeft geen enkele vrouw zichzelf gekandideerd. Maar dat hoeven we toch niet te accepteren als een voldongen feit? Vraag ze eens actief. Want meer vrouwen op leidende posities maakt de partij sterker, diverser en zorgt voor een betere afspiegeling van de samenleving.

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat het passief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd. En wat zou het mooi zijn als we, honderd jaar later, kunnen stemmen op een vrouwelijke lijsttrekker.