22 maart 2017

Laaggeletterde Jongeren: Onze Zorg!

Uit een recent onderzoek onder jongeren blijkt dat 1 op de 10 kinderen in groep acht van het basisonderwijs het Nederlands niet voldoende beheerst. In achterstandswijken zijn deze getallen nog hoger. Bovendien lopen die aantallen onder 15 jarigen op tot 1 op de 6 laaggeletterden en zelfs tot 1 op de 3 op MBO-2 niveau. Dit zijn schrikbarende cijfers. Laaggeletterdheid veroorzaakt immers veel leed. Niet alleen vermindert het de kans op goed en leuk werk enorm, maar ook in de persoonlijke levenssfeer veroorzaakt het veel narigheid.

De PvdA maakt zich samen met de Stichting Lezen en Schrijven en Taal doet Meer grote zorgen over deze ontwikkeling. Vooral ook omdat er voor jongeren nauwelijks initiatieven zijn om laaggeletterdheid te bestrijden. Wij vinden dat de gemeente in actie moet komen voor deze ‘vergeten groep’ en in overleg moet gaan met scholen en betrokken organisaties om zowel preventieve maatregelen te nemen als om de jongeren die slecht lezen te ondersteunen en te begeleiden. Wij stellen hierover de volgende vragen aan het college.

  1. Volgens cijfers van de organisatie Taal doet Meer beheerst 1 op de 10 kinderen in groep acht van de basisschool het Nederlands niet voldoende. De aantallen lopen op in het vervolgonderwijs naar 1 op de 6 onder 15-jarigen en tot 1 op de 3 op MBO-2 niveau. Herkent het college zich in deze cijfers voor Utrecht
  2. Is het college het met de PvdA eens dat er snel initiatieven moeten komen die gericht zijn op het verminderen van het aantal jongeren dat slecht kan lezen en schrijven?
  3. Is het college bereid in overleg te gaan met scholen en betrokken organisaties om preventieve maatregelen te nemen om laaggeletterdheid onder jongeren terug te dringen?
  4. Is het college bereid om in overleg te gaan met scholen en organisaties om oplossingen te bedenken en initiatieven op te zetten om de bestaande groep jongeren die slecht kan lezen te ondersteunen?
  5. Is het college het eens met de PvdA dat in de achterstandswijken extra aandacht moet komen voor deze problematiek? Is het college bereid hier budget voor vrij te maken en met scholen, wijkteams, ouders en organisaties uit deze wijken in overleg te gaan?

Foto: Lees Meer, Bruno