22 juni 2017

Bed, Bad, Brood

Er leven in Utrecht namelijk wel degelijk mensen op straat die nergens terecht kunnen.
Er staan momenteel 52 mannen op de wachtlijst van Toevlucht voor bed, bad en brood en voor de Weerdsingel 15 vrouwen. Het gaat hier veelal om mensen die zwaar getraumatiseerd zijn en psychische problemen hebben. Voorheen konden vrouwen en kwetsbare mannen, tijdelijk terecht in de Sleep-Inn. Dit is echter sinds 2016 slechts bij hoge uitzondering en sinds maart 2017 helemaal niet meer mogelijk. Dit betekent dat iedereen die op de wachtlijst staat, inclusief vrouwen en kwetsbare mannen, op straat staat met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het problematisch dat vrouwen met een Nederlands kind niet in de opvang worden toegelaten, ondanks het feit dat zij dankzij recente jurisprudentie hoogstwaarschijnlijk op korte termijn een verblijfsvergunning zullen krijgen.

PvdA, CU en GroenLinks zijn verbaasd over dat de brief van het college niet overeenkomt met de praktijk. Wij vinden dat mensen die bed, bad en brood nodig hebben deze ook moeten krijgen. Daarom de volgende vragen:
1) Kan het college aangeven waarom er in de brief van 23-05-2017 staat dat er niemand op straat mag leven en dat er altijd een vangnet is in de vorm van bed, bad en brood voor degene die het nodig hebben, maar dat de praktijk laat zien dat er wel mensen op straat leven en worden geweigerd voor opvang?
2) Kan het college aangeven waarom vrouwen en kwetsbare mannen geen gebruik mogen maken van de Sleep-Inn terwijl er wel plekken zijn?
3) Waarom worden vrouwen met een Nederlands kind niet tot de opvang toegelaten?
4) Bent u het met de PvdA, CU en GroenLinks eens dat dit een onwenselijke situatie is geworden die mogelijk kan gaan escaleren gezien de medische problemen die deze mensen hebben? Zo ja, wat gaat u aan bovenstaande doen? Zo, nee waarom niet?