29 juni 2017

Werken aan een ongedeelde stad

Voorzitter,

Utrecht is een prachtige stad. Het bruist aan alle kant…u kent dat lied wel. Maar te veel Utrechters merken daar te weinig van. Voor te veel bewoners is het elke dag sappelen om te kunnen rondkomen. Veel Utrechters zijn bezorgd: Kan ik mijn huur nog wel betalen? Hoe zit het met mijn thuiszorg?

Al die Utrechters die geheel belangeloos zoveel voor anderen betekenen: hartverwarmend! Maar helaas staan ook in onze stad bewoners soms met de ruggen naar elkaar. En zijn er harde scheidslijnen in onze mooie stad. Tussen hoog- en laagopgeleiden. Tussen de ene en de andere cultuur.

Werken aan een ongedeelde stad. De ongelijkheid bestrijden. Kansen bieden aan alle Utrechters. Dat moet de opdracht zijn van de overheid. Dat is de rode draad voor het handelen van de Partij van de Arbeid in deze raad.

Voorzitter,

Kansen bieden begint bij onze jeugd. Met de meeste Utrechtse kinderen en jongeren gaat het gelukkig goed. Er is daarnaast een groep over wie we ons ernstig zorgen maken. Jongeren met ernstige problemen die we onvoldoende kunnen helpen. Denk aan de recente noodkreet over de jeugd-GGZ. Jongeren –kinderen soms nog!- die belanden criminaliteit en die niemand nog lijkt te kunnen raken. Na jaren van daling neemt het aantal overlast gevende jongeren weer toe. Een hardnekkige jeugdwerkloosheid – de helft van onze jongeren heeft geen startkwalificatie…

De PvdA heeft op dit punt de afgelopen jaren al tal van voorstellen gedaan. Maar we zijn nog niet klaar. Daarom presenteren we vandaag ons actieplan ‘Toekomst voor onze jeugd’. Dat zetten we vandaag al zo veel mogelijk om in moties en amendementen.

Allereerst de ongelijkheid in het onderwijs. Hierover dienden we samen met GroenLinks bij de begroting een motie in. Het college gaat nu een uitvoerig onderzoek opstarten. Wij willen dat we nu al beginnen met het nemen van maatregelen, onder andere op het gebied van taal. Daarom, opnieuw samen met GroenLinks, een MOTIE die mevrouw De Boer straks zal indienen.

Het idee van een Integraal Kindcentrum (IKC) sluit mooi aan bij onze visie op een ongedeelde stad waarbij kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het is daarbij van belang dat er een visie ligt en dat duidelijk is wie de regie heeft. MOTIE

 Veel MBO-studenten hebben nog steeds moeite met het vinden van een stage. Daarom, samen met het CDA, een MOTIE om een flink deel het voorgestelde budget voor ‘werkgelegenheid van de toekomst’ van € 500.000,- hiervoor te gebruiken.

Cultuur en cultuureducatie zijn van groot belang voor de goede ontwikkeling van kinderen. Door de snelle teruggang in de subsidie staan de activiteiten van het Utrechts Centrum voor de Kunsten op losse schroeven. Dit laten we niet gebeuren. Daarom een AMENDEMENT voor een eenmalige bijdrage in 2018 en een oproep aan het college te komen met een structurele oplossing.

Ongeveer 200 kinderen zitten in de crisisopvang. Hun begeleiding door de Tussenvoorziening dreigt eind dit jaar op te houden. De PvdA wil deze begeleiding voortzetten. Niet door de buurtteams, zoals het college wil, maar door gespecialiseerde hulp. Extra vreemd omdat de zorg voor kinderen in de vrouwenopvang wel wordt gegarandeerd. AMENDEMENT

In veel Utrechtse wijken spelen buurtvaders een belangrijke rol bij contacten met jongeren en het voorkomen van problemen in buurten. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet tijdens oud en nieuw. Buurtvaders vragen om een aantal praktische voorzieningen waarmee ze hun werk goed kunnen doen. Daarom een MOTIE.

Goede, aantrekkelijke voorzieningen voor jongeren in hun eigen buurt zijn van groot belang en hebben ook een belangrijke preventieve werking. Daarom is het van belang dat benodigde voorzieningen meegroeien met het aantal jongeren dat in een wijk woont. Hiervoor dienen wij een Motie in.

In de commissie heeft de burgemeester onze zorgen over criminaliteit rondom schoolpleinen erkend en een onderzoek op dit punt aangekondigd. Datzelfde geldt voor het dreigende open vallen van 14 vacatures bij de politie in Overvecht. Dank daarvoor.

Voorzitter,

Dat er veel aan de hand is met onze jeugd blijkt ook wel uit het tekort op de jeugdzorg van maar liefst € 4,6 mln. Wie zegt ons dat dit volgend jaar anders zal zijn?

Toch stelt juist nu het college voor om het risicodeel van het Decentralisatiefonds van € 13 mln. te schrappen. Een onverstandige keuze, vindt de PvdA. Daarom een AMENDEMENT.

De buurtteams in onze stad doen goed werk en worden steeds beter gevonden. Maar juist daardoor –en door de opeenstapeling van taken- neemt de druk op de buurtteams erg toe. De PvdA pleit al jaren voor structurele versterking van de capaciteit van de buurtteams, maar het college blijft dit afhouden. Voor de buurtteams sociaal is in 2017 en 2018 wel ‘flexibel budget’ aanwezig, maar waar blijft de structurele investering? Zeker als je schulden stadsbreed pro-actief wilt aanpakken, zoals het college vorige week gelukkig nog schreef. We komen hier na de zomer op terug.

De werkgelegenheid in Utrecht blijft achter bij de groei van de stad, erkent ook het college. Kansen op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, worden gemist. Neem het Lokaal Economisch Fonds (LEF). In de wijk met de hoogste werkloosheid, Overvecht, is slechts één aanvraag gedaan, voor € 2000. Daarom een MOTIE om het LEF in wijken met weinig aanvragen onder de aandacht te brengen.

De PvdA wil extra banen realiseren in de publieke sector. Dit helpt mensen aan werk én verbetert onze publieke voorzieningen. Helaas is onze motie om bij de verbetering van de openbare ruimte in Kanaleneiland en Overvecht te onderzoeken hoe je nieuwe banen kunt realiseren nog niet uitgevoerd. Daarom een nieuwe MOTIE.

Voorzitter,

Ook bij het Initiatievenfonds valt op dat sommige wijken er veel meer gebruik van maken dan andere. Een van de verklaringen hiervoor is de bureaucratie die nodig is voor aanvragen en de onbekendheid van dit fonds. Daarom een MOTIE die het college vraagt pro-actief met bewoners aan de slag gaat om hen te begeleiden bij het doen van aanvragen.

Een onderwerp dat mensen in Overvecht terecht zeer beroert is de Noordelijke Randweg Utrecht. De PvdA blijft strijden voor de wensvariant met drie verdiepte pleinen. De lobby in Den Haag voor extra geld heeft tot nu toe niets opgeleverd. Samen met het CDA een AMENDEMENT dat de gemeentelijke bijdrage voor het halen van de leefbaarheidsdoelstellingen met € 10 mln. verhoogt. De heer van Waveren zal het indienen.

Twee jaar geleden diende de PvdA een Actieplan diversiteit en discriminatie in. Veel voorstellen werden aangenomen, maar het blijkt in de praktijk een weerbarstig onderwerp. Een MOTIE over diversiteit bij organisaties waarmee de gemeente een subsidierelatie heeft.

Voorzitter,

Het is terecht dat het college in de Voorjaarsnota rekening houdt met de groei van de stad. In die groeiagenda valt wel op dat de sport er tamelijk bekaaid vanaf komt. Als er iets verbroedert en samenbindt in onze samenleving, dan is het wel sport. Daarom een MOTIE voor verhoging van het sportbudget.

In de prachtige Willibrordkerk is helaas een strijd ontstaan over zeggenschap en beheer. Het college heeft –zonder morele afweging vooraf, zo bleek in de commissie- een overeenkomst gesloten met het zeer conservatieve Pius X-genootschap, waardoor tal van educatieve en culturele activiteiten uit de kerk verdwijnen. Hierbij een AMENDEMENT.

Voorzitter,

Ik rond af. U kent onze inzet op het gebied van leefbare en gevarieerde wijken en betaalbare woningen. We zetten in op een minimumpercentage sociale woningbouw bij nieuwbouwprojecten, een stop op het verkopen van sociale woningen en het herinvoeren van actief grondbeleid. Hiervoor zullen we de komende maanden bij ieder plan opnieuw aandacht blijven vragen en met concrete voorstellen komen. Zodat iedereen kan genieten van onze stad.