15 september 2016

Programmacommissie en kandidaatstellingscommissie GR18

De PvdA Utrecht bereidt zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 (GR18). Het bestuur is op zoek naar leden voor de programmacommissie en de kandidaatstellingscommissie.

De programmacommissie, stelt het verkiezingsprogramma van de PvdA Utrecht op, de kandidaatstellingscommisie stelt de kandidatenlijst samen. Beide commissies zijn adviescommissies, die werken onder verantwoordelijkheid van het bestuur.

Wij roepen leden van de PvdA Utrecht op om zich aan te melden voor één van deze commissies.

Het bestuur is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de leden voor beide commissies. Gesprekken met belangstellenden kunnen onderdeel zijn van de procedure. Wij zijn op zoek naar mensen met een gevarieerde achtergrond en roepen daarom met klem leden die niet man, wit of hoogopgeleid zijn op om contact op te nemen. We streven ernaar de samenstelling van beide commissies bekend te maken bij de Algemene Ledenvergadering op 16 november. Helaas kan het zo zijn dat we niet iedereen blij kunnen maken

Hieronder vind je de opdrachten en de afspraken met betrekking tot de samenstelling.

1. De adviescommissie verkiezingsprogramma

Opdracht
De commissie moet een breed programma presenteren, waarin op alle terreinen de belangrijkste problemen worden behandeld. Dat geeft houvast aan de toekomstige fractie en aan de mensen die namens de PvdA collegeonderhandelingen gaan voeren, mocht daar na de verkiezingen sprake van zijn. Tegelijk moet het verkiezingsprogramma duidelijke politieke keuzes en focus bevatten. Keuzes die de verschillen met andere partijen benadrukken. Gebaseerd op onze sociaaldemocratische waarden en met een duidelijke visie voor de toekomst van onze stad. Ons verkiezingsprogramma is herkenbaar sociaaldemocratisch en sluit aan op de waarden zoals beschreven en toegelicht in Van Waarde. In de totstandkoming van het programma gaat de commissie zoveel mogelijk het gesprek aan met Utrechters, leden en niet-leden.

Samenstelling
Het bestuur stelt voor een programmacommissie samen te stellen van ongeveer 10 personen die in samenhang voldoet aan de volgende criteria:

  • een voorzitter met frisse blik, gezag en partijervaring;
  • tenminste één lid met politieke ervaring in de gemeenteraad;
  • een lid van het afdelingsbestuur als verbindingsschakel tussen bestuur en commissie;
  • een lid uit de vorige programmacommissie om ervaringen over te dragen;
  • de commissie beschikt over voldoende diversiteit in leeftijd, man/vrouw, achtergrond,netwerk en expertise.

2. De adviescommissie kandidaatstelling

Opdracht
De adviescommissie kandidaatstelling heeft als opdracht te komen tot een selectie van geschikte kandidaten. Hierbij is het profiel voor de raadsleden dat door de ALV in maart 2017 wordt vastgesteld leidend. De commissie stelt een lijst samen van minimaal 25 geschikte kandidaten, waarbij aandacht is voor representativiteit (bijvoorbeeld leeftijd en de verhouding man/vrouw, Utrechters van diverse achtergronden). De commissie adviseert het afdelingsbestuur over de conceptlijst, die vervolgens door het afdelingsbestuur wordt vastgesteld en wordt voorgelegd aan de ALV. De lijsttrekker mag het bestuur adviseren over de volgorde van kandidaten op de conceptlijst, voorafgaand aan verzending aan de ALV. Het bestuur besluit uiteindelijk over de conceptlijst die naar de ALV wordt gezonden.

Samenstelling
Het bestuur stelt voor een adviescommissie kandidaatstelling samen te stellen van maximaal 8 personen die voldoet aan de volgende criteria:

  • een voorzitter met frisse blik, gezag en partijervaring;
  • tenminste één lid met ervaring als gekozen politicus die niet in de huidige fractie zit;
  • een vertegenwoordiger van de lokale scoutingscommissie;
  • de commissie beschikt over voldoende diversiteit in leeftijd, man/vrouw, achtergrond.

De afdelingsvoorzitter is adviserend lid van de commissie, en ander bestuurslid neemt de functie van secretaris van de commissie op zich.

Adviserend lid houdt in dat de voorzitter aanwezig is bij het overleg over de kandidaten en daar meepraat, maar geen stemrecht heeft in deze commissie. Op deze manier wordt het bestuur vertegenwoordigd in de commissie, maar kan de voorzitter tijdens de bespreking in het bestuur afwijken van het advies van de commissie.

Aanmelden

Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar de secretaris van de afdeling, vóór 5 oktober.

Wil je in je aanmelding duidelijk aangeven:

  • voor welke commissie je belangstelling hebt,
  • wat je motivatie is en wie je bent
  • op welke manier je aansluit op de wensen die er zijn voor de samenstelling van de commissie.

Wil je eerst nog meer weten? Neem dan gerust contact op met Marnix Brinkman of Lou Repetur.