18 mei 2017

Oud PvdA burgemeester Annie Brouwer overleden

De PvdA ontving het verdrietige nieuws dat Annie Brouwer-Korf woensdag 17 mei, na een langdurig ziekbed, is overleden. Zij is 70 geworden. De oud burgemeester van Utrecht was zeer betrokken bij de stad en haar inwoners en een krachtige, doortastende bestuurder. Annie was een sociaal-democrate in hart en nieren.

Annie Brouwer-Korf werd geboren in Groningen, in een echt rood nest. Ze studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en startte haar carrière als juriste bij het Academisch Ziekenhuis Groningen.

In haar bewogen leven heeft Brouwer veel meegemaakt. Zij was één van de gegijzelden bij de treinkaping bij De Punt. Na de kaping besloot ze dat ze actief wilde worden in de politiek. Zo werd ze raadslid en wethouder voor de PvdA in Nijmegen en daarna burgemeester van Zutphen. In 1994 werd ze de eerste vrouwelijke burgemeester van Amersfoort en vijf jaar later werd ze burgermoeder van Utrecht. Zij stond bekend als een stevige bestuurder, die betrokken was bij ‘haar’ burgers. Zij was populair bij de bewoners en vond aansluiting bij zeer uiteenlopende groepen mensen. Van de Bunnik-side tot de CEO’s van grote bedrijven; zij dwong respect af.

Annie Brouwer was een bekwaam bestuurder, die in staat was grote verschillen te overbruggen. Ze noemde zichzelf een écht poldermeisje’, die de boel bij elkaar wilde houden. Utrecht heeft veel te danken aan deze sterke vrouw, die bijvoorbeeld ook geroemd werd om haar optreden bij de Ondiep-rellen. En voor de start van de Tour de France in Utrecht in 2015 heeft Brouwer tomeloze inzet getoond.

Zij bleef tot op het laatst betrokken bij Utrecht en de Utrechters.

De PvdA Utrecht wil haar echtgenoot, haar (klein-)kinderen, familie en vrienden heel veel sterkte wensen met dit enorme verlies.

 

Waar ben je naar op zoek?