19 mei 2014

EU-blog: Gameboys

“Europese verkiezingen? Daar weet ik te weinig van hoor!”, hoort het campagneteam regelmatig. Daarom iedere week: de EU voor dummies. Een stoomcursus over wat ‘die lui in Brussel’ nu eigenlijk uitspoken, zodat je vol vertrouwen en goed geïnformeerd op 22 mei naar de stembus wandelt.

Gameboys

In een pandje aan de Neude zitten een hoop coole dudes op hippe sneakers de hele dag te nerden. Deze dudes van de Dutch Game Garden jagen niet alleen de Nederlandse game-industrie aan, maar gebruiken de techniek uit computerspelletjes ook om ervoor te zorgen dat mensen op tijd hun pillen innemen, of ze via een game te motiveren om meer te bewegen. Leuke projecten, die hulpbehoevenden zelfstandiger maken en waarmee ook de kosten in de zorg teruggebracht kunnen worden. Premier Rutte ging er van de week dan ook op campagnebezoek en prees uitvoerig het fantastische werk van deze club, want innovatie is de toekomst, dat weet iedereen.

De Dutch Game Garden doet veel van haar goede werk dankzij de Europese Unie. De ‘spelletjestuin’ krijgt ruim €1,6 miljoen vanuit Europa krijgt, via zogenaamde structuurfondsen. Daar komt dan nog eens €2,4 miljoen aan publieke cofinanciering vanuit de provincie en het Rijk bovenop. De VVD wil van die Europese structuurfondsen af, vooral voor rijke landen zoals Nederland, want dat is alleen maar zinloos rondpompen van geld. Dat bedrijven als de Dutch Game Garden met dat Europese geld veel van hun werk mogelijk maken wordt dan vergeten. Blijkbaar vindt de VVD innovatie toch niet zo belangrijk.

De kritiek op de structuurfondsen is niet geheel onterecht. Structuurfondsen vormen zo’n één derde van de Europese begroting en het meeste geld gaat naar de Zuid- en Oost-Europese lidstaten. Deze blijken er gloednieuwe, verlaten vliegvelden (Spanje) mee te bouwen of geluidsschermen bij snelwegen te plaatsen waar alleen een paar koeien naast staan te grazen (Polen). Als de Europese Unie om het creëren van banen draait, ligt er nog wel een uitdaging voor de nieuwe Europarlementariërs om te kijken of die structuurfondsen niet wat zinniger kunnen worden besteed. Niet gelijk afschaffen, maar ervoor zorgen dat er in armere Europese regio’s ook mensen aan het werk gaan om slimme oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen. Kunnen we allemaal door naar het volgende level.