18 december 2017

Gebruik lachgas is niet zonder risico’s

Vandaag heeft het Trimbos-instituut het onderzoek “Roes met een luchtje” gepubliceerd. In dit onderzoek zijn het gebruik en de effecten van lachgas in kaart gebracht. Er blijkt uit dat lachgas bijzonder gemakkelijk te verkrijgen is, zeker ook voor jongeren,  en dat het zeer zeker niet zonder risico’s is.

Risico’s lachgas

De PvdA heeft de afgelopen 2 jaar meerdere malen en op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het gevaar van het gebruik van lachgas. De laatste keer was met een actuele motie waarin wij vroegen om een plan van aanpak. Het college gaf toen aan eerst onderzoek te willen afwachten. Voor ons was de ernst van het gebruik van lachgas echter allang duidelijk: wij hebben informatie van meerdere concrete gevallen van jongeren die in het ziekenhuis zijn beland door het gebruik van lachgas. Ook zijn er berichten bekend van jongeren die al rijdend in de auto lachgas gebruiken en daarmee uitermate risicovol bezig zijn (zowel voor anderen als voor zichzelf), die overlast veroorzaken en de openbare buitenruimte vervuilen door overal patronen op straat te gooien. Jongeren zelf blijken het gevaar van lachgasgebruik nauwelijks te beseffen.

Plan van aanpak

De PvdA wil dat het college, mede op basis van onze eerdere vragen én de resultaten van het Trimbos onderzoek, zo snel mogelijk in actie komt en een plan van aanpak maakt om de risico’s van lachgas zichtbaar te maken  en het gebruik ervan terug te dringen.