14 december 2017

PvdA, GroenLinks en de SP willen gelijke rechten en gelijk loon voor payrollers

Gelijke rechten

De Utrechtse PvdA, GroenLinks, en SP hebben een voorstel ingediend om payrollers gelijk te behandelen als vast personeel. Omdat zij onder een andere CAO vallen werken ze nu voor minder loon en tegen slechtere voorwaarden voor hetzelfde werk. Deze ongelijkheid wordt door het voorstel rechtgetrokken.

 De initiatiefnemers: “Het is niet uit te leggen dat mensen minder loon, vakantie en pensioen krijgen voor hetzelfde werk, alleen omdat zij toevallig via een payroll-constructie werken. Dit voorstel is een goede stap richting gelijk loon voor gelijk werk.”

Payrollers ongelijk behandeld

Payrollers zijn juridisch gezien niet werknemers van het bedrijf waar ze werken, maar worden uitgeleend door een payroll-bedrijf. Hierdoor vallen zij meestal onder de ongunstige Uitzend-CAO en wordt de normale CAO van de bedrijfstak omzeild. Het initiatiefvoorstel van de PvdA, GroenLinks, en SP heft deze ongelijkheid op door ervoor te zorgen dat payrollers hetzelfde loon en arbeidsvoorwaarden krijgen als hun collega’s met een vaste aanstelling. Het voorstel heeft betrekking op personeel van de gemeente zelf, opdrachtnemers van gemeentelijke opdrachten en hun onderaannemers, en instellingen die gemeentelijke subsidie ontvangen. Met de laatste twee categorieën is jaarlijks 700 tot 900 miljoen euro gemoeid. Het gaat dan ook om grote aantallen werknemers. De initiatiefnemers hopen dat Utrecht als grote werkgever hiermee een voorbeeldrol kan vervullen voor de rest van Nederland. Naast deze gelijkstelling zorgt het voorstel er ook voor dat de gemeente het aantal mensen dat via payroll-constructies wordt ingehuurd zo klein mogelijk houdt. Het voorstel sluit aan bij een initiatiefwet met soortgelijke strekking die GroenLinks, de SP, en PvdA in de Tweede Kamer hebben ingediend.