22 januari 2018

PvdA wil spoeddebat over miljoenenverkoop sociale huurwoningen aan buitenlandse investeerders

Na onderzoek van Follow the Money kwam dit weekend aan het licht dat de buitenlandse joint-venture Aventicum mogelijk 23 miljoen Euro heeft verdiend met de verkoop van 252 gerenoveerde woningen in Kanaleneiland. De woningen werden volgens dit onderzoek ‘om niet’, voor niks dus, verkocht.  Wethouder Paulus Jansen van de SP zei in 2015 nog dat “corporaties niet zo dom zijn dat ze hun bezit voor nul euro weggeven”.  De wethouder was kennelijk niet zo goed geïnformeerd.

Onacceptabele deal

De woningen in Kanaleneiland  waren oorspronkelijk sociale huurwoningen, maar kwamen na de verbouwing als vrije sector woningen op de markt. Uiteraard  verdubbelde de huur daarbij. En zo neemt het totale aanbod van sociale huurwoningen in Utrecht nog verder af.

Deze constructie is voor de PvdA op alle mogelijke manieren onacceptabel. Raadslid Bülent Isik: “Ik voelde vorig jaar al aan mijn water dat deze constructie absoluut niet deugde en heb daarover in februari 2017 vragen gesteld aan het college. Echt duidelijk antwoord hebben we nooit gehad. Nu komt boven water dat er miljoenen naar Qatar gaan en dat de sociale woningvoorraad in Utrecht nog verder afneemt. Verkoop van sociale woningen moet gestopt worden. Daar hameren wij al jaren op!”.

Spoeddebat

De PvdA wil zo snel mogelijk een spoeddebat hierover in de Utrechtse gemeenteraad. Dit debat, waar ook D66 om gevraagd heeft, zal plaastvinden op 1 februari. Daarnaast wil de PvdA dat er een uitgebreid onderzoek naar deze zaak komt. “Zodat we precies weten hoe en wat er is gebeurd en hoeveel geld daarmee gemoeid is.”, aldus Bülent Isik.