Slotdebat met winst en verlies

10 november 2017

Gisteren vond het slotdebat plaats in de gemeenteraad over de laatste begroting van het huidige college. Hoewel de begroting mooie plannen voor 2018 bevat kan het wat ons betreft wel wat verbetering gebruiken.

Winst
Twee van onze wijzigingsvoorstellen (moties) zijn overgenomen. Raadslid Bouchra Dibi ziet veel te veel mis gaan bij inburgeringstrajecten van statushouders. In 2016 is slechts 6% van hen uitgestroomd naar betaald werk. Haar motie roept de gemeente op de regie te nemen bij deze trajecten in plaats van dit over te laten aan marktpartijen, waar het vaak draait om geld en niet om mensen.
Daarnaast gaat het college akkoord met het voorstel van fractievoorzitter Ruben Post om nu echt werk te maken van vroegsignalering bij schulden, om zo mensen snel te hulp te kunnen schieten en te voorkomen dat schulden de pan uit reizen.

Verlies
Helaas zijn echter ook voorstellen gesneuveld. Waaronder de ingediende tegenbegroting. Maar ook zeer teleurgesteld zijn we over het afwijzen van de motie 181 (“Als Amsterdam het kan, kan Utrecht het ook: 40-40-20!”)
Net zoals in Amsterdam is de Utrechtse woningmarkt ernstig oververhit. Daardoor stijgen de huizenprijzen flink en wordt het steeds moeilijker voor gewone, doorsnee mensen om een betaalbare woning te vinden. In Amsterdam heeft de gemeenteraad vastgelegd dat bij alle nieuwbouwprojecten 40% dient te bestaan uit sociale huur, 40% uit middeldure en 20% uit dure koop- en huurwoningen.
Wij willen graag dezelfde percentages vastleggen in Utrecht. Dit is hoognodig om Utrecht bereikbaar en betaalbaar te houden voor iedereen! Dat de VVD dit voorstel niet steunt snappen we, maar we zijn met name teleurgesteld door GroenLinks en D66, omdat zij (ook in hun verkiezingsprogramma) zeggen met Utrecht een stad voor iedereen te willen.

Uiteraard zullen we ook de komende tijd gewoon blijven vechten voor onze mooie stad. Wordt vervolgd.