7 december 2017

Zorgen bewoners over komst crematorium op monumentale begraafplaats Kovelswade

De gemeente Utrecht is een haalbaarheidsonderzoek gestart naar de komst van een crematorium op de monumentale begraafplaats Kovelswade. Omwonenden zijn echter zeer bezorgd. Zij vrezen ernstige gevolgen voor de leefomgeving en zijn bang dat het rijksmonument Kovelswade wordt aangetast. Zij hebben zich verenigd in een bewonerscomité. Dit comité heeft inmiddels 500 handtekeningen verzameld van mensen die tegen de komst van het crematorium zijn. De PvdA deelt de zorgen van deze bewoners en stelt daarom mede namens de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de SP, de volgende vragen aan het college.

Vragen aan college

  1. Vindt u dat u met twee informatiebijeenkomsten (waarvan één vlak voor de zomervakantie) omwonenden voldoende hebt betrokken bij dit plan? Zo ja, op grond waarvan? Zo nee, wat gaat u doen om deze betrokkenheid alsnog beter te waarborgen?
  2. Deelt u de mening van de omwonenden dat het rijksmonument Kovelswade ernstig wordt aangetast door de bouw van het crematorium, onder andere door het omvormen van het voorplein tot parkeerplaats? Zo nee, waarom niet?
  3. Deelt u de opvatting van de omwonenden dat de komst van een crematorium strijdig is met het huidige bestemmingsplan? Zo nee, waarom niet?
  4. Worden in het haalbaarheidsonderzoek de effecten op luchtkwaliteit en verkeersdrukte onderzocht? Zo nee, waarom niet?
  5. Klopt het dat er vooruitlopend op de besluitvorming over het crematorium al graven zijn geruimd met het oog op de komst van het crematorium? Zo ja, op grond waarvan?
  6. Kunt u toezeggen het visiestuk van het bewonerscomité mee te nemen in het haalbaarheidsonderzoek en de uitkomsten met de bewoners te bespreken?
  7. Wanneer wordt de raad geïnformeerd over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek en de eventuele door het college beoogde vervolgstappen (zoals toegezegd in de raadsbrief van 28 juni 2017)?
  8. Hoe verhoudt de positieve houding van het college ten opzichte van dit initiatief zich tot het niet doorgaan van een crematorium aan de Hamlaan, waar grond al bouwrijp was gemaakt?