11 oktober 2018

Gelijke behandeling voor gelijk werk: Stop payroll constructies

Zeker zijn van gelijke behandeling bij gelijk werk. Dankzij het raadsvoorstel van de PvdA, GroenLinks en de SP is Utrecht de eerste gemeente waar dit nu standaard de praktijk is voor payrollers in dienst van de gemeente. Werknemers krijgen een 13e maand, meer reiskosten vergoeding, een beter pensioen en worden gelijk beloond. Daar mogen we trots op zijn.

Het kan beter

Veel wordt nu uitgevoerd en er gebeurt dus veel goeds. Maar een deel kan nog beter. Op dit moment is 27% van de werknemers van de gemeente flexibel in dienst. De helft vindt dat zij structureel werk doen en de helft wil graag vast in dienst. Hier willen wij meer werk van maken. Ook wordt de gelijke behandeling bij payrolling nu niet opgenomen in de subsidieverordening. Terwijl wij ook deze medewerkers die gelijke behandeling gunnen. Nog genoeg te doen te dus,  zodat iedereen zeker kan zijn van goed werk.

Ervaring uit de praktijk: Tim werkte als docent in payroll constructie

Tim werkt als docent in het voortgezet onderwijs. Bij het zoeken naar een baan zocht Tim, net als vele anderen, op internet. Hij keek vooral naar de reistijd en of het werk bij hem zou passen. Tim: “Ik heb niet actief gekeken naar welk contract ik zou krijgen en welk betaalconstructie daarachter zat. Bij het tekenen van het contract bleek dat het ging om een payroll constructie. Toen ik erachter kwam, was ik allang blij dat ik een leuke baan had. Ik kon er niks meer aan veranderen”.

Tims werkgever was op zoek naar een invaldocent en had de vacature uitgezet bij een werving- en selectiebureau. Die nam hem in dienst. De enige invloed die Tim op zijn contract kon uitoefenen was het uitstellen van de einddatum. Die bleek namelijk een week eerder te liggen dan dat het schooljaar was afgelopen.

Het werken in een payroll constructie heeft veel nadelen voor een werknemer. Tim: “Mijn zomervakantie werd niet doorbetaald. Collega’s kregen coaching en begeleiding, die ik niet kreeg. Ik kreeg minder betaald, bouwde geen ww-rechten en pensioen op. En bovendien moest ik zelf bijna alles regelen rond mijn betaling. Zowel richting de school als richting het wervingsbureau. Ik vind het een goede zaak dat de PvdA opkomt voor de belangen van mensen die in payroll werken of op een andere manier flexibele contracten hebben”.

 

 

 

 

 

 

 

Tekst