11 oktober 2021

Actie PvdA en JS in Utrecht: Stop Straatintimidatie

Op de vooravond van de nationale week van de veiligheid (11-17 oktober 2021) hebben de PvdA en Jonge Socialisten Utrecht een opvallende actie tegen straatintimidatie voorbereid.

Op drukke plekken in de stad zijn uitspraken gekrijt waarmee verschillende groepen Utrechters vaak op straat geconfronteerd worden. Deze vorm van straatintimidatie richting oa vrouwen, LHBTIQ  gemeenschappen en Utrechters met migratieachtergond zorgt voor overlast en onveiligheid. Politiek is dit tot nu toe moeilijk te stoppen.  De gemeente Utrecht is wel al een bewustwordingscampagne gestart: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/veiligheid/wat-doet-de-gemeente/straatintimidatie/ 

Onveilig gevoel

Raadslid Hester Assen: “Straatintimidatie, ongewenst gedrag in de openbare ruimte, maakt dat veel groepen Utrechters zich op straat onveilig voelen of zelfs bang zijn. Dat heeft enorme impact op hun leven en op hoe vrij zich zij voelen om zichzelf te zijn. Wij hopen met deze nieuwe acties meer bewustzijn te creëren én het gesprek erover aan te gaan. Door met inwoners te praten willen we duidelijkheid krijgen over hoe we hieraan politiek iets kunnen doen. Samen met andere partijen gaan we in Utrecht doen wat nodig is om straatintimidatie te stoppen, zodat iedereen zich vrij en veilig voelt op straat”.

Noortje Flink van de JS vult aan: “Zeker van jongeren krijgen we vaak te horen dat ze hiermee te maken hebben of dat iemand uit hun omgeving geconfronteerd wordt met intimidatie op straat. Daarom vinden wij het belangrijk om straatintimidatie zichtbaar te maken en mee te denken over hoe we dit politiek kunnen aanpakken”.

Bijeenkomst met bewoners 

Om meer inzicht te krijgen in wat er in Utrecht politiek mogelijk is om straatintimidatie aan te pakken organiseren oa CDA, VVD, PvdA, Student en Starter en Stadsbelang Utrecht op 12 oktober een raadsbijeenkomst over straatintimidatie waarbij ook burgemeester Sharon Dijksma aanwezig is.  

Coming Out Day

We vragen vandaag, op Coming-Outdag, specifiek aandacht voor LHBTI-personen. Want ook in Utrecht is het nog steeds niet vanzelfsprekend om veilig jezelf te kunnen zijn. De Utrechtse LHBTI- gemeenschap heeft nog te vaak last van straatintimidatie. In ons (concept) verkiezingsprogramma vragen wij hier ook aandacht voor en komen we met maatregelen en initiatieven. 

Waar ben je naar op zoek?