Armoede de stad uit

12 maart 2022

Utrecht is een rijke stad maar desondanks kunnen duizenden Utrechters de eindjes niet aan elkaar knopen. Er staan maar liefst 10.000 Utrechters aan de kant, zonder werk, terwijl zij wel graag willen werken. Het gevolg is dat veel mensen niet mee kunnen doen. Dat kan en moet anders. De PvdA wil een stad zonder armoede. Dat vraagt radicale keuzes. Deze verkiezingen geven de kans die keuzes te maken. De PvdA wil daarom het volgende bereiken.

  1. Iedereen een dak boven het hoofd. In Utrecht zou niemand op straat moeten slapen. Het aantal mensen zonder dak boven het hoofd is afgelopen jaren sterk toegenomen. Het bestrijden van dakloosheid is voor ons topprioriteit. We zetten in op het voorkomen van dakloosheid en huisuitzettingen en zorgen voor snelle huisvesting van mensen die toch dakloos raken.
  1. Minimumloon naar minimaal €14 per uur. Als je werkt, moet je kunnen rondkomen. In een dure stad als Utrecht vraagt dat minimaal €14 per uur. De gemeente geeft al het goede voorbeeld, iedereen die voor de gemeente werk (o.a. via aanbestedingen) moeten dit ook krijgen en uiteindelijk de hele stad. Het is noodzakelijk het minimumloon op te hogen tot minimaal €14.
  1. Schulden worden kwijtgescholden. Duizenden Utrechters zitten in de schulden. Dit zorgt ervoor dat mensen met slechts tientjes leefgeld moeten rondkomen maar zorgt ook voor stress en daarmee gezondheidsproblemen. Dit vraagt een doorbraak. De PvdA wil daarom het kwijtschelden van schulden de standaard maken. Zo verkort je de tijd dat mensen in schulden zitten aanzienlijk en bied je snel perspectief. Het geld dat nu nodig om een niet-werkend systeem van schulden in stand te houden investeren we zo in de mensen zelf.
  1. Armoederegelingen worden verhoogd. De armoederegelingen zijn nu onvoldoende toereikend om ervoor te zorgen dat mensen in de bijstand of met laag inkomen kunnen rondkomen. De kaalslag van de wethouder W&I van D66 in de periode 2014-2018 dreunt door. Dat vraagt andere keuzes. De PvdA wil een woontoeslag voor huurders met een (te) hoge huur, de grens van de U-pas wordt opgehoogd met een glijdende schaal als mensen meer verdienen en de individuele inkomenstoeslag komt weer op het niveau van 2014.
  1. Geen energiearmoede in Utrecht. De gasprijzen gaan door het dak terwijl het loon en de uitkeringen gelijk blijven. Mensen worden zo in een ongelooflijk tempo de armoede en schulden ingeduwd. Snelle en ruime compensatie voor mensen met een lager inkomen is hard nodig. Er wordt al noodhulp geboden met €200 per jaar en maatwerk vanuit de gemeente. Er moet daarnaast snel een structurele regeling komen die minima compenseert in de hoge kosten.