17 september 2016

Bescherm het medisch beroepsgeheim

Als zorgverzekeraars fraude vermoeden, mogen ze het medisch dossier van de patient zonder diens toestemming inzien, zo besloot de Tweede Kamer deze week. Waarom maakt afdelingsvoorzitter Lou Repetur zich hier zo druk om?

Afgelopen dinsdag nam de Tweede Kamer een voorstel van minister Schippers aan waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming het medisch dossiers van patiënten in mogen zien, als ze het vermoeden hebben dat er wordt gefraudeerd. Het medisch beroepsgeheim ligt al jaren onder vuur onder het mom van betere fraudebestrijding.

Waarom ik mij hier zo druk om maak?

Omdat de noodzaak van inzage in medische dossiers niet is aangetoond. Omdat inzage niet proportioneel is tot het te bereiken doel. Omdat opsporing van fraude bij opsporingsbeambten hoort en niet bij de zorgverzekeraar. Maar het gaat verder dan dat.

Ik maak mij er zo druk om omdat het vooralsnog weer lijkt alsof we te snel meegaan in versterking van de marktwerking, zonder kritische toepassing of uitleg volgens onze sociaal democratische waarden. Fraude moet natuurlijk bestreden worden, maar niet ten koste van de privacy van patiënten. Meer bescherming van de patiënt zou hier op zijn plaats zijn.

Een van onze leden in Utrecht, zelf apotheker, verwoordde het mooi: “Ik moet altijd eerst toestemming vragen voor ik in het dossier van iemand mag kijken, dat is voor diens eigen veiligheid. Waarom is fraudebestrijding belangrijker dan veiligheid?”

Is onze weinig kritische houding onderdeel van de doorgeschoten marktwerking?

Dezelfde marktwerking die er in de zorg en welzijn voor zorgt dat vele sociale en zorgprofessionals monddood worden gemaakt. Dat ze niet meer goed kunnen doen waar ze voor opgeleid zijn. Sociaal werkers die verdwijnen om plaats te maken voor sociale ondernemers. Of in dienst van de gemeente uitvoerders van gemeentebeleid worden. En dát gaat ten koste van alle burgers.

Als sociaaldemocraten hebben wij al decennia het grote verhaal, sterk onderbouwd door kennis. Wij weten beter en moeten beter willen dan alleen het hard aanpakken van fraude van een minderheid.

En ondertussen wordt de macht van de zorgverzekeraars groter en groter.