9 maart 2015

Bescherm studenten beter tegen huisjesmelkers

TranswijkAfgelopen januari heeft de PvdA vragen gesteld aan het college over de wantoestanden van verhuurder Nahuys B.V. Dit was naar aanleiding van het consumentenprogramma Kassa waarin ongeveer tachtig gedupeerde studenten vertelde over onacceptabele toestanden als huisvredebreuk en intimidatie maar ook het niet verhelpen van onderhoudsklachten en het afsluiten van internet. Bovendien bleek dat studenten die aan de Zamenhofdreef wonen, gemiddeld 120 euro meer betalen dan wettelijk toegestaan is.

De afgelopen tijd kwam het verhuurbedrijf Nahuys B.V. regelmatig op een negatieve manier in het nieuws. Bülent Isik, raadslid voor de PvdA, gaf aan: “Deze zaken zijn voor de PvdA onacceptabel en bevestigen onze zorgen. Wij willen dat studenten beter worden beschermd tegen malafide huisbazen en ik vraag me af waarom het college niet een sluitende aanpak hanteert om de problemen op te lossen. Ook verwacht de PvdA dat het college voortaan alle beschikbare middelen goed inzet zodat daarmee een einde wordt gemaakt aan de wantoestanden”.

Petitie Jonge Socialisten

Afgelopen week bleek dat woningbouwcoöperatie Mitros in zee is gegaan met de man achter het bedrijf Nahuys B.V. voor het verbouwen van 130 studentenkamers in een flat aan de Lomanlaan in Transwijk. De Jonge Socialisten in de PvdA zijn afgelopen week een actie gestart. Lees hier meer over deze actie en onderteken de petitie van de JS Utrecht. Zij vinden het onacceptabel dat Mitros een relatie aangaat met een bedrijf dat bekend staat om de praktijk van huisjes melken. Stijn Janssen, voorzitter van de JS Utrecht: “Dit is een bewijs dat de markt faalt en slechte, op winst beluste ondernemers aantrekt die de zwakkere partij, de studenten die met grote moeite een kamer kunnen vinden, volledig uitbuit. Utrecht is niet gebaat bij huisjesmelkers en uitgebuite studenten.”

Als antwoord op de schriftelijke vragen van Isik, geeft het college aan dat het lastig is om met de huidige instrumenten tot een sluitende aanpak te komen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat de sancties vaak ook gevolgen hebben voor bewoners. De PvdA roept het college op om te zoeken naar een sluitende aanpak waarbij studenten niet het slachtoffer zijn en tot die tijd de kamers streng te controleren op brandveiligheid. Tevens roept de PvdA het college op om met een zwarte lijst te komen van slechte kamerverhuurbedrijven in Utrecht. Lees hier de schriftelijke vragen van Isik en de antwoorden daarop.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bülent Isik: b.isik@utrecht.nl of 06-48502989