4 februari 2021

Burgerinitiatief voor 1000 buurtbanen krijgt onvoldoende steun van Utrechtse raad

Het burgerinitiatief, aangeboden door Gert Dijkstra van EénUtrecht, stelt de gemeenteraad voor om 1.000 buurtbanen in Utrecht te creëren voor langdurig werkzoekenden.

Door bij buurt- en burgerorganisaties betaalde banen te creëren, komen werkzoekenden aan een baan én uit de bijstand. 

 

Mooi initiatief

De PvdA is enthousiast over dit voorstel. Rick van der Zweth: “Duizend buurtbanen, wat een prachtig initiatief uit de stad! Buurt- en basisbanen zijn hard nodig om onze publieke voorzieningen te versterken en mensen aan het werk te helpen. Daarom vinden wij dat de gemeente dit plan uit de stad moet omarmen. 

Het college heeft het voorstel echter afgewezen. Het wordt wel bij de uitwerking van publieke banen van het college zelf betrokken. Dat is natuurlijk een stevige afzwakking van het initiatief.  

Onvoldoende steun 

Rick: “Wij danken de heer Dijkstra nogmaals voor zijn prachtige initiatief. Dit is precies wat Utrecht nodig heeft. Zijn oproep is ook luid en duidelijk: maak werk van buurtbanen, en snel. Wij steunen deze oproep en, natuurlijk, ook zijn initiatief. De klemmende oproep van de heer Dijkstra wordt echter niet gehoord. Helaas spreekt een meerderheid van deze raad geen steun uit en geeft het college aan dat het voorstel niet haalbaar is. De voornaamste reden die wordt aangedragen zijn de financiën. Dat is wrang. Sowieso omdat er lef nodig is om deze banen echt van de grond te krijgen, lef zoals de initiatiefnemer wel toont, maar vooral omdat het tekort doet aan de realiteit. 

Rick vervolgt: “Het is wel degelijk zo dat er financiële voordelen ontstaan voor de gemeente als mensen met buurt- of basisbanen aan het werk worden geholpen. Dit komt ook gewoon terug in rapporten van bijvoorbeeld Berenschot. Natuurlijk, dit is lastig te ramen en kosten gaan voor de baten uit, maar er liggen wel degelijk kansen. Als je de memo van het college goed leest, zeggen ze dat zelf eigenlijk ook”. 

Motie

Het college moet deze kans niet dogmatisch buiten beschouwing laten, een beetje afwachten op wat er vanuit het Rijk komt qua stelselwijzigingen. Om het voorstel nog een beetje overeind te houden heeft de PvdA een motie ingediend om bij de uitwerking van de business case voor publieke banen de financiële voordelen op de BUIG-gelden te betrekken bij de uitwerking en financiering van de scenario’s en te onderbouwen wat de (theoretische) impact is op de BUIG-gelden en gemeentelijke financiën als er 5%, 10% of 15% minder mensen in de bijstand komen vanwege de buurt- of basisbanen, bovenop de reguliere ontwikkeling van het bijstandsbestand. Ook draagt de motie het college op advies te vragen aan EénUtrecht.

Gemiste kans

De motie werd gesteund door de SP, Student&Starter, DENK en de Partij voor de Dieren maar haalde daarmee geen meerderheid.

Zo zijn zowel het burgerinitiatief als de motie door de Utrechtse gemeenteraad afgewezen. Rick: “Dit is echt een gemiste kans”.