11 januari 2016

Column ombudsteam Stadsblad Utrecht: Toch inloopdouche door ombudsteam

Deze column verscheen op woensdag 6 januari in Stadsblad Utrecht

Op de uitleg zit het PvdA ombudsteam nog te wachten. Maar de mevrouw die een inloopdouche nodig had, heeft die eindelijk gekregen. En daar ging het om.

Utrecht – Daar ging het duidelijk om, bij deze bewoonster van Overvecht. Ze was de AOW-leeftijd ruimschoots voorbij. Haar koopwoning was afbetaald; gelukkig maar, omdat zij als kunstenares geen pensioen had opgebouwd.

Een vervelende, pijnlijke vorm van reuma, beperkte haar in haar bewegingen. Toen zij een keer viel in de badkamer en een arm brak, durfde ze haar bad niet meer te gebruiken. Er moest een inloopdouche komen. Ze kon wel wat betalen, maar niet alles. En bovendien: voor deze dingen bestond toch een WMO-regeling?

Er volgde een lijdensweg. Op het moment dat het ombudsteam ingeschakeld werd, was het verzoek om een bijdrage al afgewezen. Het ombudsteam hielp de Overvechtse om bezwaar in te dienen tegen de afwijzing.

Een argument voor afwijzing was dat de badkamer al oud was, en dat het normaal is dat je als eigenaar iets vernieuwt De gemeente adviseerde vervolgens om een badlift aan te vragen en hulp om in en uit bad te komen. Dat zou waarschijnlijk wel vergoed worden.

Het ombudsteam vond dat vreemd. Met een inloopdouche kan mevrouw heel goed zelfstandig blijven wonen en die is toch uiteindelijk veel goedkoper dan een badlift, of een hulpverlener die langs komt?

De media ontfermden zich over het geval. Een aangepaste badkamer: moet de overheid daarvoor zorgen?

Maar er werd doorgezet. Er volgden telefoontjes en mails naar het WMO-loket, de PvdA-raadsleden en de beleidsafdeling. Verschillende beleidsdocumenten werden uitgeplozen. Wat zei de gemeentelijke verordening? Wat waren de regels?

Er kwam een nieuwe aanvraag. De gemeente wilde het opnieuw toetsen. Na een nieuwe hoorzitting kwam er een nieuw besluit. Uitslag: de aanvraagster kreeg een PGB (persoonsgebonden budget) toegekend, dat genoeg was voor de verbouwing.

 

Voor alle Utrechters: PvdA ombudsteam Utrecht
E-Mail:           [email protected]
Tel:                 030-2861121
Mobiel:          06-51000492 (bij geen gehoor)