Door Ilse Raaijmakers op 29 april 2022

Dag van de Arbeid 2022 in Utrecht: Strijd mee voor bestaanszekerheid!

Op 1 mei vieren we elk jaar de vele successen die de arbeidersbeweging heeft geboekt. En staan we stil bij de strijd die nog gevoerd moet worden voor bestaanszekerheid, solidariteit en het bestrijden van de tweedeling.

Ook in 2022 is deze boodschap zeer actueel. Door onder andere de snel stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie komen veel mensen in de knel. Tegelijkertijd laat het kabinet de vermogens en het grootkapitaal ongemoeid. Ons land wordt steeds rijker, maar veel mensen juist armer.

De FNV viert dit jaar 1 mei in Utrecht. Met een mars van het Jaarbeursplein naar het Julianapark. Zie Dag van de Arbeid 2022 – FNV.

Linkse politieke partijen in Utrecht (PvdA, GroenLinks, SP en Socialisten Utrecht) en de Utrechtse afdeling van de FNV roepen alle Utrechters op om mee te doen aan deze Dag van de Arbeid en samen met ons te strijden voor bestaanszekerheid.

Deze gezamenlijke Utrechtse organisaties presenteren op 1 mei tevens het Utrechtse Manifest voor Bestaanszekerheid. In dit manifest pleiten we voor het verhogen van het minimumloon en het sociaal minimum, ruimhartig armoedebeleid en de aanpak van schulden, meer en beter werk, bijstand als recht in plaats van gunst en betaalbaar wonen voor iedereen. 

Ook in Utrecht is er op dit front nog een wereld te winnen. Hopelijk is het manifest tevens een extra steun in de rug voor de partijen die op dit moment aan het onderhandelen zijn over een nieuw college van B&W in Utrecht.