1 april 2021

Dankzij moties PvdA meer geld naar kinderen in armoede

In Utrecht groeit één op de acht kinderen op in armoede. Opgroeien in armoede heeft grote gevolgen op meerdere gebieden. Kinderen uit gezinnen met te weinig geld om fatsoenlijk rond te kunnen komen ervaren meer stress, hebben vaker gezondheidsklachten en hebben meer moeite om op school mee te komen. Toen de scholen vanwege corona dicht moesten werd dat nog duidelijker.

De U-pas kan helpen

Kinderen uit arme gezinnen beschikten vaak niet over de faciliteiten (laptops, internet, een eigen ruimte, ondersteuning) om hun schoolwerk goed te kunnen doen. Het heeft op het dagelijks leven is groot: te weinig geld voor gezonde maaltijden, geen lid kunnen worden van een sportclub, geen geld om spullen voor hobby’s aan te schaffen en niet mee kunnen doen aan leuke dingen, zoals bijvoorbeeld schoolreisjes, uitstapjes of vakanties. De U-pas kan hierbij helpen.

Gezinsbudget

Rick van der Zweth: “In dat licht hameren wij er al jaren op dat het onbestaanbaar is dat er geld voor armoederegelingen, en ook voor de U-pas, op de plank blijft liggen. Het is dan ook goed nieuws dat de wethouder naar aanleiding van onze twee moties (onderbesteding gebruiken om kinderarmoede tegen te gaan en sturen op maximaal gebruik) nu het voorstel doet voor het gezinsbudget.”

Met het gezinsbudget kunnen ouders het budget flexibeler inzetten en zelf bepalen hoe zij het uitgeven.  Soms heeft het ene kind iets meer nodig dan het andere kind. Rick: ”Al lange tijd vragen wij het college om de U-pas te versimpelen, het hele budget  te benutten voor armoedebestrijding en het geld vooral inzetten voor kinderen. Wij zijn blij dat nu voorgesteld wordt om voortaan te werken met een gezinsbudget, zo kunnen we kinderen maximaal helpen”.

Verdere wensen

Natuurlijk zijn we nog niet helemaal tevreden. Wij vinden dat de gemeente alles op alles moet zetten voor een zo hoog mogelijk bereik en maximaal gebruik van de U-pas. Rick pleit daarom voor een U-pas voor iedereen, naar Rotterdams voorbeeld. “Dan kunnen mensen die meer geld hebben de pas tegen betaling aanschaffen. Voordeel daarvan is dat het stigma van de pas verdwijnt en meer mensen die het nodig hebben de pas kunnen aanschaffen. In Rotterdam zijn hier positieve ervaringen mee”.

Het laatste punt dat Rick maakt is om tijdelijk de inkomensgrens van 125% naar bijvoorbeeld 135% van het wettelijk minimum te verhogen, zodat meer mensen gedurende deze crisis recht krijgen op de U-pas. Door corona is er minder gebruik gemaakt van de pas en blijft er geld over. Wij zeggen: gebruik dat budget dan ook om tijdelijk mensen extra te ondersteunen!

Waar ben je naar op zoek?