30 juni 2017

De NRU en andere successen in het slotdebat

Gisteren, 29 juni, is het voorstel van de PvdA en CDA om € 19 miljoen extra gemeentegeld beschikbaar te stellen voor de ambitie van drie verdiepte pleinen bij de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Een mooie inzet om de onderhandelingen met de provincie en het rijk tegemoet te gaan. De verdiepte pleinen zijn van groot belang om de leefbaarheid van de wijk Overvecht te waarborgen bij de herinrichting van de NRU.

In het slotdebat over de Voorjaarsnota zijn daarnaast 7 van de 10 door de PvdA ingediende moties aan- of overgenomen. Dit zijn:

  • Motie 35 ‘Kindcentra komen er niet vanzelf‘; de gemeente gaat het voortouw nemen bij het oprichten van Integrale Kind Centra (IKC), ipv afwachten tot particuliere partijen dit oppakken.
  • Motie 36 ‘Vanuit het MBO naar een stage en aan het werk‘; de gemeente zal MBO-leerlingen pro-actiever begeleiden naar een stage-plek en werk.
  • Motie 37 ‘Buurtvaders‘; buurtvaders, die ook regelmatig door de gemeente en politie worden ingezet bij evenementen, voorzien van zaken die nodig zijn bij uitvoering van hun taken en tegemoetkomen in gemaakte onkosten.
  • Motie 39 ‘Meer banen en leefbare wijken‘; door met het opknappen van de wijken Overvecht en Kanaleneiland ook extra banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Motie 56 ‘Tempo in gelijke kansen in het onderwijs‘; concrete maatregelen om ongelijkheid in het onderwijs, bijvoorbeeld op het gebied van taal, serieus aanpakken.
  • Motie 92 ‘Arbeidsparticipatie statushouders versnellen‘; statushouders die in de bijstand blijven zitten aan het werk helpen.
  • Motie 108 ‘Initiatievenfonds gaat naar de bewoners toe‘; bewoners met voorstellen ter verbetering van hun buurt beter bekend maken en begeleiden bij hun aanvraag voor het initiatievenfonds.

Helaas verworpen zijn onze voorstellen voor meer jongerenvoorzieningen, extra geld voor de activiteiten van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK), het verhogen van het sportbudget en duidelijkere regels voor diversiteit binnen zorg en welzijnsorganisaties. Wel blijven we de komende tijd hard voor deze en andere punten, zoals gelijke kansen op de woningmarkt en natuurlijk ons actieplan ‘Toekomst voor de jeugd‘, strijden.

Bekijk hier het slotdebat van de Voorjaarsnota in de gemeenteraad.

Ruben Post
@PostRuben
06-38604652

Waar ben je naar op zoek?