10 januari 2019

Een plek in de stad voor Kytopia

Kytopia, het creative muziekatelier van Colin Benders dat met 27 werkruimtes aan maar liefst 80 muzikanten een werkplek biedt, dreigt binnenkort dakloos te worden. De muzikale broedplaats huist nu nog in het oude Tivoli-pand aan de Oudegracht in Utrecht. Hoewel Kytopia het graag anders had gezien, was de locatie aan de Oudegracht tijdelijk van aard.

Wordt Kytopia dakloos?

Eind oktober is een nieuwe ontwikkelaar gevonden voor het pand en daarom is er voor Kytopia vanaf 31 maart geen plek meer. Kytopia heeft de afgelopen jaren intensief gezocht naar een andere, permanente, locatie. Een locatie geschikt maken als muzikale werkruimte vraagt forse investeringen, voornamelijk ivm de geluidsdichtheid. Kytopia deed deze investeringen eerder op hun locatie aan de Zeedijk en daarna aan de Oudegracht, maar in de 4 jaar dat men van deze locaties gebruik kon maken kwamen deze investeringen er niet uit.

Ondanks een intensieve zoektocht is een nieuwe locatie voor Kytopia nog altijd niet gevonden. Als er binnen een maand geen oplossing gevonden is, dreigt Kytopia dakloos te worden.

In antwoord op vragen van de PvdD bij de Programmabegroting 2019 zegt het college: “Met Kytopia zijn we al geruime tijd op zoek naar een geschikte plek bij vertrek uit Oudegracht 245. We denken daarin mee, bemiddelen met eigenaren en met projectontwikkelaars (wanneer in ons netwerk). Zodra Kytopia een geschikte plek vind, kan er sprake zijn van een onrendabele top. In dat geval kunnen wij een incidentele bijdrage leveren na inhoudelijke en financiële beoordeling van het voorliggende plan”.

Maatschappelijke waarde van vastgoed

In het coalitieakkoord staat te lezen dat het vastgoedbeleid veranderd wordt waarbij de maatschappelijke waarde centraal staat. Dit lijkt voor Kytopia helaas te laat te komen. De PvdA, D66, de SP, de PvdD, GroenLinks en S&S vinden het belangrijk dat er voor creatief muzikaal talent een plek is in onze stad. Deze broedplaatsen kunnen wellicht soms een tijdelijk karakter hebben, maar zeker wanneer het gaat om muzikale werkruimtes moeten die langdurig of permanent beschikbaar zijn. De partijen zouden, vooruitlopend op het nieuwe vastgoedbeleid, graag al zien dat we hierop anticiperen en de maatschappelijke waarde van vastgoed nu al meer centraal stellen.

Vragen

Hester Assen stelt namens de genoemde partijen de volgende vragen.

  1. Kytopia is ivm de forse investeringen die in een nieuwe locatie gedaan moeten worden niet geholpen met een tijdelijke locatie. Welke kansen zijn er dat er op tijd een geschikte permanente locatie beschikbaar is voor de 80 muzikanten? Kan de wethouder aangeven welke inspanningen hiertoe nu en in het verleden zijn gedaan?
  2. Hoe kijkt de wethouder aan tegen een mogelijk vertrek van Kytopia uit onze stad, of zelfs de consequentie dat Kytopia uit elkaar valt wanneer geen geschikte locatie gevonden wordt op korte termijn?
  3. Kan de wethouder iets zeggen over leegstaande panden of panden die op korte termijn leeg komen te staan en de geschiktheid hiervan voor Kytopia, zoals het Pieter Baan Centrum?
  4. In de antwoorden op de vragen van de PvdD bij de PGB geeft het college aan dat een incidentele bijdrage aan Kytopia een optie is, als een geschikte locatie wordt gevonden. Aan wat voor bijdrage moeten we hierbij denken?
  5. Wil het college deze casus gebruiken om van te leren bij het nieuw te ontwikkelen vastgoedbeleid?
  6. Zijn de beide wethouders van cultuur en vastgoed bereid in gesprek te treden met Kytopia, over de situatie op de korte en de lange termijn?

Inspanningen college

De wethouder geeft aan het “super zonde” te vinden als Kytopia verdwijnt. Wij gaan ervan uit dat dit betekent dat  de wethouder  zich daadwerkelijk gaat inspannen voor een alternatieve, permanente plek voor Kytopia.