21 april 2014

EU-blog: Kwartetten

“Europese verkiezingen? Daar weet ik te weinig van hoor!”. Het campagneteam hoort dit regelmatig als we onze leden aansporen om weer actief te worden voor de Europese campagne. Daarom iedere week: de EU voor dummies. Een stoomcursus over wat ‘die lui in Brussel’ nu eigenlijk uitspoken, zodat je vol vertrouwen en goed geïnformeerd op 22 mei naar de stembus wandelt. 

Kwartetten

Het zal je wellicht volledig zijn ontgaan, maar afgelopen week was de laatste plenaire vergadering van het Europees Parlement (EP) in haar huidige samenstelling. In Straatsburg dus, want door middel van een bizar potje oud-napoleontisch kwartetten heeft Frankrijk ooit bedongen dat er minstens 12 vergaderingen per jaar in dit pittoreske stadje plaats moeten vinden. EenVandaag maakte hier in 2013 al een reportage over. Het Europees Parlement zelf, inclusief de PvdA-leden, wil overigens in overgrote meerderheid graag van dit maandelijkse verhuiscircus af. Behalve de Franse Europarlementariërs. En de PVV. Die stemden tegen het opheffen van deze belastingverspilling.

sitestat

Terug naar vorige week: waar vergaderden de dames en heren Europarlementariërs over? Zo’n 70 wetsvoorstellen werden nog even snel aangenomen voordat het verkiezingsreces aanbrak: over betere bescherming van gedetacheerde werknemers en over het mee kunnen nemen van je pensioenrechten als je in een andere lidstaat gaat werken. Zaken waarbij de PvdA het verschil kan maken.

Maar hoe krijgt ons handjevol Europarlementariërs in dat enorme parlement van 751 leden nou iets voor elkaar? Het werkt als volgt: de Europese Commissie komt met een wetsvoorstel. Op basis van partijgrootte wordt er een rapporteur geselecteerd die opschrijft wat ie ervan vindt en wat ie graag anders zou willen zien. De leden van de Partij van de Arbeid werken samen met gelijkgestemden uit andere lidstaten, verenigd in de (nu nog) één-na-grootste fractie van het EP, ronkend getiteld ‘progressieve alliantie van socialisten en democraten’ (S&D).

Denken de Italiaanse en Poolse sociaal-democraten precies hetzelfde over Europese thema’s als de PvdA? Niet bepaald, maar toch enigszins. En hoe groter de fractie, des te meer dossiers waarop PvdA-rapporteurs hun stempel kunnen drukken. Om bijvoorbeeld de Europese arbeidsmarkt beter en eerlijker te regelen.

Volgende week: hoe werkt dat eigenlijk, een Europa dat werkt? Want een slogan is mooi, maar meer banen zijn beter.

Benieuwd naar wat de PvdA wil met Europa? Bekijk hier het Europese verkiezingsprogramma!