28 april 2014

EU-blog: Waar staat die Brusselse banenmachine?

“Europese verkiezingen? Daar weet ik te weinig van hoor!”,hoort het campagneteam regelmatig. Daarom iedere week: de EU voor dummies. Een stoomcursus over wat ‘die lui in Brussel’ nu eigenlijk uitspoken, zodat je vol vertrouwen en goed geïnformeerd op 22 mei naar de stembus wandelt.

Waar staat die Brusselse banenmachine?

‘Stem PvdA: voor meer banen hier in Nederland’. Mooi streven, maar hoe krijgen we dat precies voor elkaar in dat ondoorzichtige Brussel?

Voor een handelsland(je) als Nederland is een open Europese markt onmisbaar. De haven van Rotterdam, landbouwexport, Ivo Niehe: ze hadden nooit zo groot kunnen worden zonder open grenzen. Toch is het vrije verkeer van werknemers in Europa niet altijd een voordeel, bijvoorbeeld bij een mislukte badkamerverbouwing als gevolg van taalkundige obstakels met Poolse klussers. Vuistregel hierbij: als het te goed(koop) lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Niet alleen omdat je naderhand zelf alsnog dat wandje moet betegelen, maar ook omdat deze Oost-Europese werknemers vaak worden uitgebuit en met die veel te lage tarieven de duurdere, maar eerlijkere klusbedrijven zonder werk laten zitten. Niet goed voor de Polen en ook niet goed voor ons. En op zo’n amateuristisch betegeld badkamerwandje zit al helemaal niemand te wachten.

Grenzen dicht dan maar? Rijen bij de douane en grensbewakers bij Kleef die, op kosten van de belastingbetaler, gaan controleren of je niet stiekem een Bulgaar in je kofferbak hebt zitten? De PvdA staat voor een meer realistischer aanpak. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de EU eerlijk betaald krijgt moeten de regels voor het vrij verkeer worden aangescherpt zodat dat bijvoorbeeld malafide uitzendbureautjes worden aangepakt en de arbeidsinspectie overal in Europa beter wordt, zonder dat dit ten koste gaat van jouw bewegingsvrijheid als brave burger. En daar heb je een Europees Parlement voor nodig met zoveel mogelijk sociaal-democraten, die de regels zo maken dat niet alleen de hogeropgeleiden, maar iedereen profiteert van een vrije markt.

Een eerlijk salaris zou mooi zijn, maar hoe creëer je dan méér banen vanuit de EU? Onder andere door op Europees niveau te investeren in duurzame sectoren waar groei in zit, zoals bijvoorbeeld de New Energy Deal die Diederik Samsom onlangs presenteerde bij Pauw en Witteman. Minder afhankelijk van energie uit Rusland, meer banen in Nederland. En het is nog eens beter voor het milieu ook.

Volgende week: banken in de bonus: hoe kom je ervan af?