22 december 2015

Experimenteer met avondopenstelling Utrechtse musea

‘Een topjaar voor musea in Utrecht’. Dat schreef het AD/UN twee weken geleden en vandaag berichtte ook RTV Utrecht over de gestegen bezoekersaantallen. De Utrechtse musea trokken dit jaar voor het eerst meer dan één miljoen mensen. De PvdA-fractie is blij dat het zo goed gaat met de musea in Utrecht. Zij zijn de parels in onze stad van kennis en cultuur en geven ook het toerisme een extra stimulans.

Tegelijkertijd blijven de musea in onze stad nadenken hoe in de toekomst nog meer mensen en ook nieuwe doelgroepen hun weg naar de musea kunnen vinden. In dat licht vraagt de PvdA-fractie zich af of experimenteren met avondopenstelling van de Utrechtse musea een goed idee is. Bijvoorbeeld op vrijdagavond. In steden als Amsterdam en Den Haag wordt hier al ervaring mee opgedaan, soms gekoppeld aan specifieke tentoonstellingen. De ervaring daar is dat de stadsbewoners zélf er meer gebruik van maken, om de toeristische drukte overdag en in het weekend te mijden.

In Utrecht zijn het Catharijneconvent en het Spoorwegmuseum incidenteel ’s avonds open. Ook het Centraal Museum is een tijdje op vrijdagavond open geweest. De bezoekersaantallen vielen toen wat tegen, maar er was ook nauwelijks promotiebudget beschikbaar.

Avondopenstelling kan wellicht mensen naar een museum trekken die daar op dit moment nog niet of nauwelijks komen. We denken hierbij aan jongeren, maar bijvoorbeeld ook aan werkende mensen die overdag geen tijd hebben en voor wie de weekenden ook al overvol zijn. Op deze wijze kunnen nóg meer mensen genieten van het moois dat de Utrechtse musea te bieden hebben.

Ik vroeg het college daarom om met de musea van Utrecht om tafel te gaan en in overleg met hen de mogelijkheden voor avondopenstelling te onderzoeken. Mijn vragen lees je hier.

 

Voor vragen kun je contact met me opnemen via 06 38604652 of[email protected]

Volg me op twitter: @PostRuben