30 januari 2020

Extra geld voor zij-instromers ook in Utrecht hard nodig

Minister Slob heeft aangekondigd 9 miljoen euro extra uit te trekken voor het aantrekken en begeleiden van zij-instromers in het onderwijs voor de grote steden. Utrecht valt daar echter buiten, omdat de gemeente (nog) geen noodplan heeft ingediend.

Vragen 

Tijdens het vragenuur vanmiddag stelt Hester Assen (PvdA) vragen namens bijna alle partijen in de gemeenteraad (GroenLinks, CDA, VVD, PvdD, Student & Starter, ChristenUnie, D66, SP, Denk en PVV), naar aanleiding van dit bericht.  

Met de vragen ‘Extra gelden voor werving en begeleiding zij-instromers ook in Utrecht hard nodig’, hebben de partijen als doel dat ook Utrecht via een noodplan nog aanspraak kan maken op deze middelen. Er moet duidelijk worden hoe groot het lerarentekort in Utrecht exact is. Assen en anderen willen dat bij het in kaart brengen van het lerarentekort niet alleen openstaande vacatures worden meegeteld, maar ook zogenaamde ‘verborgen vacatures’ door bijvoorbeeld de inzet van klassenassistenten.  

Duidelijkheid over omvang lerarentekort

Over de grootte van het lerarentekort in Utrecht lopen geluiden en cijfers uiteen. De wethouder sprak tijdens het vragenuur van 23 januari over een tekort van ‘tientallen’, terwijl Assen en andere raadsleden ook signalen krijgen van Utrechtse leraren, schoolleiders en schoolbesturen dat het tekort groter is dan dat. Daarnaast neemt het tekort snel toe en vraagt het veel van scholen om gaten steeds te dichten, met gevolgen voor de werkdruk en kwaliteit van het onderwijs.