30 mei 2018

Gratis drinkwater op festivals: geen luxe maar noodzaak

Afgelopen weekend waren er veel klachten over verschillende festivals, waar een gebrek was aan drinkwater. Ook in de hitte van 28 graden waren gratis drinkkranen nauwelijks aanwezig en bovendien slecht te vinden.

Zes euro voor een flesje water

Warm, of niet, festivalgangers moeten op veel festivals maar liefst bijna €6,- betalen voor een flesje water. Dit is in veel gevallen net zo duur als een alcoholisch mixdrankje en twee keer zo duur als frisdrank. Het is bij elke temperatuur onwenselijk om zo veel geld voor een primaire behoefte als water te vragen. En zeker bij hoge temperaturen, als de hitteprocedure in werking is getreden, moet altijd heel duidelijk zijn waar men het water kan vinden. De komende maanden komen er nog meer festivals en evenementen naar Utrecht.

PvdA wil gratis water op festivals

De PvdA wil dat er altijd voldoende water gratis beschikbaar is bij festivals. Wij stellen daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college het eens met de PvdA dat bij alle festival altijd voldoende gratis drinkwater voorhanden moet zijn?
  2. Kan het college toezeggen om, net als in Amsterdam, het verschaffen van gratis drinkwater bij festivals te verplichten? Bijvoorbeeld via de te vergeven vergunningen?
  3. Bij bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival was er gratis water aanwezig, wat ook nodig was gezien de temperaturen, maar werd dit door veel mensen niet gevonden. Kan het college toezeggen dat bij het vergeven van vergunningen ook hier eisen aan worden gesteld?

Waar ben je naar op zoek?