14 januari 2021

Hester Assen: Intimidatie bij abortuskliniek moet definitief stoppen

Een belangrijk recht in Nederland is het recht op abortus: baas in eigen buik. De generatie voor ons heeft voor het recht op abortus gestreden, aan ons de taak om pal te staan voor dat verworven recht. Op initiatief van raadslid Hester Assen van de PvdA was er vandaag in de commissie Mens en Samenleving van de Utrechtse gemeenteraad een debat over het recht op demonstratie versus het recht op abortus. 

Onacceptabel

Het is onbegrijpelijk en onacceptabel dat het recht op abortus anno 2021nog steeds wordt betwist en dat vrouwen die een abortus willen ondergaan worden geïntimideerd. De PvdA heeft hier in de afgelopen jaren meerdere malen aandacht voor gevraagd. Via mondelinge en schriftelijke vragen en met een (aangenomen) motie op 12 maart 2020.  

Hester Assen: “We horen echter nog steeds regelmatig dat vrouwen ernstig geïntimideerd worden door anti-abortusdemonstranten bij het Vrelinghuis, ondanks eerdere gesprekken en maatregelen. Anti-abortusdemonstranten houden zich stelselmatig niet aan afspraken over de wijze van demonstreren op een manier die voor medewerkers en vrouwen die de kliniek bezoeken intimiderend is en vrouwen beschadigt. Dat moet nu stoppen!” 

Politieke keuze

Voormalig burgemeester Jan van Zanen achtte zich teveel gebonden aan het recht op demonstratie om stringente maatregelen te kunnen nemen. Andere gemeenten, zoals Arnhem en Rotterdam hebben inmiddels wel beperkende maatregelen getroffen zodat vrouwen ongehinderd gebruik kunnen maken van hún recht op abortus. Assen: “Zeker nadat we nu hebben gezien dat in andere gemeenten wél harder op wordt getreden, kan ik niet anders dan concluderen dat er wel andere opties waren en wij als raad met een kluitje in het riet gestuurd zijn. Want, als andere gemeenten wél ingrijpen, is het dus ook een politieke keuze en een kwestie van willen. Ook in de Tweede Kamer is dit bevestigd na kamervragen, daar was het antwoord dat burgemeesters hiertoe mogelijkheden hebben.   Dat het politiek is, bleek ook tijdens de raadsinformatiebijeenkomst, waar bijna elke vraag die we stelden te politiek was om ambtelijk te beantwoorden”. 

Brief burgemeester Dijksma

Burgemeester Sharon Dijksma heeft deze week in een brief aan de raad en aan de organisatie Schreeuw om Leven laten weten dat demonstranten weliswaar het recht hebben om in de nabijheid van de kliniek hun mening kenbaar te maken zolang er echter geen sprake is van het verhinderen van de toegang en het daadwerkelijk lastigvallen van vrouwen. Daarnaast is –in verband met de coronamaatregelen van afstand houden- voor komende demonstraties alleen de mogelijkheid te demonstreren op een aangewezen plek, en niet op het trottoir voor de kliniek. 

Assen: “We lazen de brief die de burgemeester stuurde met het afschrift van haar brief naar de actiegroep Schreeuw om Leven. We zijn blij dat zij voor het eerst wél verwijst naar de uitspraak van de rechtbank in Haarlem die stelt dat bezoekers van een kliniek niet onevenredig gehinderd mogen worden bij het gebruikmaken van hun rechten, vastgelegd in de abortuswet”.

Afstand voor demonstranten

Hester vervolgt: “Er zijn weinig positieve effecten van corona, maar als het gaat om de ruimte die activisten krijgen bij de abortuskliniek, hebben we er misschien toch een te pakken. Want als het aan de PvdA ligt gaan we als corona voorbij is, en hopelijk is dat snel, niet terug naar de oude situatie waar er voor activisten nog meer ruimte was om bezoekers aan het Vrelinghuis individueel aan te spreken.  

Zij kondigt in de commissie een motie aan: ‘Houd activisten op afstand, ook na corona’, waarin we uitspreken dat we willen dat de huidige situatie permanent wordt gemaakt. Dat betekent dat als de coronamaatregelen opgeheven worden, dit geen consequenties heeft voor de activisten bij een abortuskliniek en de ruimte die zij krijgen.   

Toezeggingen

De burgemeester heeft op de vragen van Assen toegezegd de raad uiterlijk in het derde kwartaal te informeren over de voorwaarden voor het uitoefenen van het recht op demonstratie bij het Vrelinghuis met betrekking tot verkeersveiligheid en ongehinderde toegang voor vrouwen. Ook zal zij in gesprek gaan met het Vrelinghuis om te horen of er nog steeds klachten zijn over intimidatie. Hierover zal zij de raad voor 1 februari informeren. Assen is blij met de opstelling van de burgemeester die een permanente oplossing wil en ongehinderde toegang voor vrouwen tot de kliniek. Zij wacht de verdere informatie af en zal dan besluiten of de motie al dan niet wordt ingediend.

Lange strijd 

De PvdA staat pal voor het recht op demonstratie en staat voor het recht op abortus. Hester: “Zoals wij het als PvdA zien wordt dat laatste recht nu regelmatig geschonden door activisten die vrouwen lastigvallen en intimideren. Het mag niet zo zijn dat wanneer je als vrouw zo kwetsbaar bent zoals wanneer je overweegt abortus te laten plegen of dit laat doen, je individueel lastiggevallen wordt op de manier zoals nu al zo lang gebeurt. Vrouwen kunnen hierdoor beschadigd raken en dat gebeurt ook, zo geven medewerkers aan. Laten we er alles aan doen dit te stoppen, laat tegenstanders van abortus die dat willen actievoeren op afstand, en maak mogelijk dat vrouwen die een abortuskliniek bezoeken dat ongehinderd doen. Ik zei vorig jaar al: ik dacht dat deze lange strijd, waar zoveel vrouwen actie voor voerden, gestreden is, toen de abortuswet er kwam. Maar kennelijk moeten we dat in 2021 alsnog doen. Met resultaat nu, hopen wij als PvdA.  

M68 Stop intimidatie abortuskliniek (1)

Beantwoording SV 2020 nr 185 over Stop intimidatie bij abortuskliniek deel 2 (3)