17 juni 2015

Hét Rode Café: Levendig debat met Jeroen Dijsselbloem

Door: Stijn Terlingen

Ruim 80 aanwezigen trok Hét Rode Café met als speciale gast onze minister van financiën Jeroen Dijsselbloem op maandag 15 juni in Café Hofman. Het was een levendig debat over de banken, Griekenland, de PvdA, het kabinet, de belastingherziening maar ook over zijn eigen drijfveren en ambities. Onze columnist Lucas Roorda zette Jeroen Dijsselbloem flink op scherp, door de Partij van de Arbeid op licht-ironische wijze te vergelijken met het wereldberoemde liedje „Dodenrit” van de onlangs overleden tekstschrijver, dichter, componist, pianist en zanger Drs.P. Ook in de PvdA dreigen er nogal wat mensen en idealen van de trojka af te vallen, en Lucas legde op sublieme wijze uit wie en welke dat zijn en hoe dat verder afloopt.
Het aanwezige publiek liet zich meermalen goed horen, met name over de ingewikkelde keuzes die gemaakt moeten worden op financieel en economisch vlak. Hoe verhouden die zich tot onze sociaal-democratische waarden, en op welke manier geeft hij daar als PvdA-minister invulling aan?
Jeroen Dijsselbloem vond het leuk om weer bij de PvdA Utrecht te zijn. In zijn functie als minister en voorzitter van de Eurogroep wordt hij van hot naar her gereden en gevlogen. Een glas ouzo op een Atheens terras is er niet bij. Op een doordeweekse maandagavond dan kritisch aan de tand te worden gevoeld in de PvdA Utrecht is dan een welkome afwisseling in de dagelijkse besognes van de minister.  Hij vertrok dan ook tegen sluitingstijd van het café met een grote glimlach en een welverdiende fles ouzo.

Joris Luijendijk, die eveneens was uitgenodigd maar was verhinderd Hét Rode Café bij te wonen wegens verblijf in de Londen City, mengde zich na afloop via twitter nog in het debat. Hij schreef de bestseller „Dit kan niet waar zijn” en had ten minste vier bruikbare tips voor de minister:

1. Maak de banken zo klein dat ze gewoon failliet kunnen gaan,

2. Verbiedt ze te ingewikkelde producten aan te bieden,

3. Zorg dat belangenconflicten nooit meer bij één bank of één partij zijn ondergebracht en

4. Zorg dat degene die risico’s neemt, ze ook draagt.

De minister gaf aan dat op alle vier de punten in Nederland al heel veel is gedaan. Hij gaf toe dat hij tot nu toe nog niet met Luijendijk heeft gesproken over Luijendijks boek en zijn aanbevelingen. Dat is dan een mooie uitdaging voor een andere PvdA-afdeling…….

Het eerste seizoen van Hét Rode Café is na acht afleveringen ten einde. Tot september is er een zomerstop.

N.B. Wim Boevink van dagblad Trouw was ook aanwezig. Lees zijn verslag via Blende. Ook zijn er foto’s gemaakt deze avond, klik hiervoor op deze link.