20 april 2015

Hét Rode Café met Hans Spekman: Hier is de PvdA!

Waar blijft de PvdA, was de grote vraag tijdens Hét Rode Café op maandag 13 april, met Hans Spekman als hoofdgast. Nou, daar had Hans wel antwoord op. Actiever, strijdbaarder en zichtbaarder moeten we zijn, zowel op landelijk als lokaal niveau. Laten zien dat we ergens voor staan en dat duidelijk uitdragen. Weg met de bankbonussen, weg met het wettelijk minimum jeugdloon, stoppen met het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Tegelijk werk maken van de linkse samenwerking. Hans sprak als vanouds voor een overvol Rood Café, bevlogen en betrokken. De aanwezigen die meededen aan de discussie gingen hierin voor een belangrijk deel mee. Ook waren er tegengeluiden: hoe lang kun je nog doorgaan in een kabinet dat voortdurend van de PvdA verlangt dat we onze linkse idealen verloochenen, of toch weer onze goedbedoelde oprispingen moeten inslikken?

Hij had geaarzeld of hij de uitnodiging aan zou nemen, maar hij was toch gekomen. Thomas van der Dunk, onder andere bekend van zijn scherpe columns in de Volkskrant, twijfelt of hij lid moet blijven van de PvdA. Tegenwoordig heeft hij elke maand wel een reden om op te zeggen, maar hij deed het nog niet. In plaats daarvan ging hij afgelopen maandag in het Rode Café in debat met Hans Spekman over de staat van de partij en hoe we weer een links geluid kunnen laten horen. Kunnen we voorkomen dat we een splinterpartij worden en is een grote volkspartij zoals in de jaren tachtig überhaupt nog wel haalbaar? Hoe lang hij nog lid blijft weet Thomas ook aan het eind van de avond niet. Maar het leverde in ieder geval een levendig debat op in een vol café, met wat mooie quotes (de huidige 40 tot 55 jarigen is een chagrijnige generatie, vooral de mannen!, aldus Spekman). En de aanmaning dat vooral de afdelingen mensen uit alle delen van de samenleving moeten kennen en moeten kunnen aanspreken of bij hen informatie moeten kunnen vergaren.

Lou Repetur was in ieder geval vol goede moed en zet de schouders eronder, zo liet zij blijken in haar gesproken column. Haar oproep was vooral dat samen te doen, en daar was iedereen het van harte mee eens.

Hét Rode Café in mei is nog niet bekend, wel de aflevering in juni: maandag 15 juni 2015 komt Jeroen Dijsselbloem alsnog naar Hét Rode Café, om 20.00 uur in Café Hofman.