11 november 2014

Hét Rode Café met Pieter Hilhorst – ‘Samenroodzaamheid’

DSC04922De tweede editie van Hét Rode Café leverde een volle bak op in Café Willem Slok op 10 november. Bijna 50 aanwezigen en Pieter Hilhorst was onze hoofdgast. Lucas Roorda verzorgde de gesproken column (lees hier). De zorg was het thema. Pieter werd natuurlijk ook ondervraagd over zijn periode als wethouder in Amsterdam en de enorme verkiezingsnederlaag die de PvdA leed en die zorgde voor zijn onmiddellijke aftreden als wethouder en politiek leider in Amsterdam. Op de vraag of de PvdA in 2018 weer de grootste partij kan zijn, antwoordde Pieter: ja, zeker als we samen een lijst vormen met GroenLinks. Niet een fusie, maar wel een gezamenlijke lijst, biedt veel meer garantie voor succes om het naar rechts afgeslagen D66 en de behoudende SP weer de baas te worden. De meerderheid van de aanwezigen bij Hét Rode Café was het hiermee eens.

Het grootste deel van de avond ging het gesprek over de nabije toekomst van de zorg. Vanaf 2015 zijn de jeugdzorg en de AWBZ „thuis” bij de gemeente, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Pieter is al jaren een warm pleitbezorger van sociaal-doe-het-zelven. Dat is echt wat anders dan de participatiesamenleving, die een soort doekje voor het bloeden is geworden voor de bezuinigingsdrift van VVD’ers. Sociaal doe het zelven betekent in de opvatting van Pieter dat mensen zelf weer hun eigen situatie in handen moeten nemen, in plaats van dat de overheid of de markt dat voor hen doet. De bureaucratie en de overheidsbemoeienis (en alle verspilling die hier het gevolg van is) maakt de samenleving echt niet beter. Vooral bij de meest kwetsbare mensen is het de hoogste tijd dat er wezenlijk iets veranderd in schuldhulpverlening, thuiszorg, verslavingszorg, onderwijsondersteuning en (andere) AWBZ-zorg. De decentralisatie biedt hiervoor kansen, maar verbeteringen en vernieuwingen gaan niet vanzelf, gaf Pieter onmiddellijk toe. Er is veel werk aan de winkel om de zorg voor mensen weer centraal te stellen, in plaats van de zorg voor overheidsinstituties, glimmende gebouwen en dikke salarissen voor de top. Het is vooral aan de PvdA om stelling te nemen vóór de mensen die het nodig hebben en tégen de enorme kolossen die zogenaamd zijn opgericht om mensen te helpen.
DSC04891
Het debat ging met name over de houdbaarheid van de ideeën van Pieter Hilhorst en Jos van der Lans, zoals ze ook hebben verwoord in hun boek „Sociaal doe het zelven”. In zijn gesproken column introduceerde Lucas Roorda een rood alternatief voor het begrip dat Pieter vaak gebruikt: „samenredzaamheid”. Dat is weer zo’n modekreet, laten we het in het vervolg hebben over „samenroodzaamheid”, of nog beter: „samen rood zijn”. Pieter neemt deze suggestie graag over.

Wij willen iedereen bedanken voor zijn aanwezigheid! De volgende aflevering is woensdag 10 december 20.00 uur in Café Willem Slok met Gerdi Verbeet als hoofdgast.