3 december 2015

Hulpverlening na echtscheiding te vaak op een ouder gericht

Het ombudsteam van de PvdA Utrecht behandelt met regelmaat zaken waarbij gescheiden ouders betrokken zijn. Instanties die bij problemen na een scheiding worden ingeschakeld, lijken zich vaak tot maar een van beide ouders te richten, ook als beiden het ouderlijk gezag hebben. Dit leidt tot eenzijdige beeldvorming en dossieropbouw. In de praktijk blijken vaak de vaders hiervan de dupe te zijn.

Het ombudsteam heeft zich recent beziggehouden met een casus van een vader die samen met zijn ex-vrouw het gezag heeft over hun dochtertje. Beschuldigingen van de moeder aan het adres van de vader werden door de rechter onbewezen en ongefundeerd verklaard. Bij de instanties die bij de problemen betrokken raken, werd niettemin een dossier gevormd waarin de beschuldigingen werden vermeld. Vooral omdat deze instanties nalieten hoor en wederhoor toe te passen.

Ondanks het juridische gelijk van de vader werden er nog steeds beslissingen genomen over kinderopvang, school, gezondheid etc., zonder dat de vader daarbij werd betrokken. Huisarts en kinderdagverblijf bijvoorbeeld richtten zich uitsluitend op de moeder en gingen er ten onrechte van uit dat de moeder de vader bij besluiten over het kind zou betrekken.

Recent deed de jeugdarts op verzoek van moeder, zonder vader gesproken te hebben, een melding over het kind. Oude meldingen, die door rechters onbewezen en ongefundeerd werden verklaard, bleken niet verwijderd uit de verwijsindex verwijderd. Ook het betrokken buurtteam deed op verzoek van de moeder een melding, zonder dat er negatieve signalen van de dochter waren. Zo blijft het dossier zich eenzijdig en ten nadele van de vader vormen.

Deze problematiek is niet uniek. Het PvdA-ombudsteam krijgt vaker signalen over vergelijkbare problemen bij hulpverlening aan kinderen van gescheiden ouders. De PvdA-fractie wil van het college weten hoe instanties en hulpverleners moeten handelen bij dit soort problemen.

De vragen lees je hier.

 

Voor meer informatie kun contact opnemen met me via [email protected] of 06 23 12 14 44

Volg me op twitter: @BouchraDibi