24 april 2020

Ilse Raaijmakers steekt Utrechtse leraren een hart onder de riem door een persoonlijke brief

Traditiegetrouw brengen PvdA-ers rond 1 mei een roos langs bij werknemers uit bepaalde beroepen. Dit jaar zouden we dat doen bij leraren. Zij hebben het afgelopen jaar gevraagd om meer waardering voor hun beroep, de hoge werkdruk, een betere beloning en aanpak van het lerarentekort. Nu, in de Coronacrisis hebben we allemaal letterlijk kunnen zien hoe belangrijk de leraren zijn. Niet alleen voor onze kinderen, maar voor de hele samenleving. En nu er geen mogelijkheid is om persoonlijk een roos te brengen heeft Ilse Raaijmakers de Utrechtse docenten een brief geschreven.

Beste leraren van Utrecht

Afgelopen week zag ik online een foto voorbijkomen van het verlaten klaslokaal van mijn dochter. Uitagenda Utrecht maakte een fotoserie over het anderhalve meter-leven. De aanblik van het verlaten lokaal van mijn dochter (groep 1) greep me aan. De leegte, de onnatuurlijke rust, een docent zonder leerlingen: het is allemaal zo anders dan je bij een school gewend bent. 

Voor jullie is dit nu al wekenlang dagelijkse realiteit, net zoals het onderwijs op afstand. En voor sommigen van jullie zal dit nog langer het geval zijn. Waar basisscholen vanaf 11 mei hun deuren weer mogen openen, zullen middelbare scholen nog een tijd gesloten blijven. Ik realiseer me dat deze tijd veel vraagt van jullie creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. En dat bovenop de uitdagingen waar het onderwijs sowieso al mee te maken heeft zoals de hoge werkdruk en het lerarentekort.   

Met deze brief wil ik jullie bedanken voor jullie geweldige inzet voor onze Utrechtse leerlingen. Ik ben onder de indruk en trots op wat jullie in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Ik wil jullie ook een hart onder de riem steken in deze moeilijke en onzekere tijd 

Het liefst zou ik jullie allemaal op 1 mei, de Dag van de Arbeid, persoonlijk een roos brengen. Traditiegetrouw brengt de PvdA op 1 mei rozen rond en vraagt aandacht voor goed werk. Het afgelopen jaar hebben jullie ook meermaals aandacht gevraagd voor goed werk in het onderwijs: betere salarissen, lagere werkdruk en het oplossen van het lerarentekort. Deze strijd zijn wij niet vergeten en zullen we ook na corona blijven steunen. 

Een roos zit er in deze omstandigheden niet in, vandaar deze brief. Er komt weer een tijd dat ik jullie persoonlijk een roos kan komen geven. Als je in de tussentijd iets met mij wilt delen, weet me te vinden. Voor nu wens ik jullie een fijne, rustige meivakantie. Pas goed op jezelf. 

Hartelijke groet, 

Ilse Raaijmakers 

Raadslid PvdA Utrecht