20 september 2018

In de put door rioollucht

Veel Utrechters zitten al meer dan 18 maanden in de stank door de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Brailledreef. Afgelopen zomer was hier al media aandacht voor. (1)  Oorzaak van de stank is een nieuw zuiveringssysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van biologische processen. Uiteindelijk moet de geur minder worden, maar “het duurt wel even voor het zover is”, aldus een manager van de waterzuiveringsinstallatie.

Stankoverlast in Noordwest en Overvecht

Inmiddels zijn we weken verder en is de stankoverlast voor bewoners van o.a. Ondiep en de Hoogstraatbuurt nog steeds groot. Raadsleden hebben dit vorige week zelf kunnen ervaren toen ze een fietstocht door de wijk Noordwest maakten en daarbij de Rode Brug aandeden. Bewoners vertelden dat de communicatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie te wensen overliet. Hun geduld wordt nu wel erg op de proef gesteld. Ondertussen hebben bewoners een brief in de brievenbus gehad dat de straat op een aantal plekken open moet en er daardoor stankoverlast van het riool ervaren kan worden.

De PvdA en de VVD vinden dat hier iets aan gedaan moet worden en stellen daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college op de hoogte van de aanhoudende stankoverlast van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie?
  2. Hoeveel meldingen zijn er bij de gemeente binnen gekomen over stankoverlast sinds de komst van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie?
  3. Was het college op de hoogte van de komst van een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie? Wist het college dat door het gebruik van biologische processen er enige tijd sprake kon zijn van stankoverlast?
  4. Zijn er gezondheidsnormen als het gaat om stank overlast van (de gassen uit het) riool in en rondom huizen? Wat zijn deze normen, worden deze normen nu overschreden en hoe schadelijk is dit voor de volksgezondheid van de omwonenden?
  5. Is het college bereid met de waterzuiveringsinstallatie in gesprek te gaan om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken?
  6. Kan het college erop toezien dat de waterzuiveringsinstallatie alle omwonenden op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen en dat bewoners een duidelijk adres hebben waar ze met hun klachten en zorgen over hun gezondheid terecht kunnen?

 

[1] https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1802802/veel-klachten-over-stank-van-nieuwe-rioolwaterzuiveringsinstallatie-overvecht.html, https://www.ad.nl/utrecht/tientallen-klachten-over-stank-rioolzuivering-overvecht~a266b2d1/