18 maart 2020

Kijk naar elkaar om en help elkaar in deze moeilijke tijden

De coronacrisis zorgt voor een ongekende situatie in de wereld, in ons land en in Utrecht. Het virus en de getroffen maatregelen om het virus te bestrijden hebben heftige gevolgen voor iedereen. Het leven ligt zo goed als plat.

Kwetsbaar

Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen het risico om ernstig ziek te worden. Door de maatregelen dreigen zij ook nog eens sociaal geïsoleerd te raken.

Ondernemers, zzp-ers, flexwerkers, uitzendkrachten en studenten met een bijbaan zitten ineens zonder inkomsten. Voedselbanken luiden de noodklok omdat zij niet genoeg eten en andere basisbehoeften hebben voor hun doelgroep.

De PvdA wil iedereen die op wat voor manier ook geraakt is door het virus sterkte wensen.

We hebben enorm veel waardering voor alle mensen die nu keihard werken in de zorg, het onderwijs of andere cruciale sectoren om de crisis te bestrijden. Die, met risico voor hun eigen gezondheid, doorgaan en zich blijven inzetten.

Solidariteit

We zien gelukkig ook dat in tijden van crisis de solidariteit groot is. Dat mensen zelf allerlei initiatieven opzetten om anderen te helpen. Mensen die ouderen in hun omgeving bellen en boodschappen voor ze doen. Ondernemers die voedsel doneren aan de voedselbanken. Studenten die passen op kinderen van de mensen die in de zorg werken. Mensen die elkaar tips geven om de dagen thuis door te komen. Artiesten die hun optredens nu live streamen, zodat mensen thuis even afgeleid worden en hun zinnen kunnen verzetten. Al deze initiatieven laten zien dat we elkaar helpen en dat we het samen doen.

Ook wij proberen te doen wat we kunnen. We hebben geld ingezameld voor de voedselbank en onze actieve leden bellen met oudere leden. Gewoon om te vragen hoe het met ze gaat, of ze hulp hebben en of wij iets voor ze kunnen doen.

Het politieke werk wordt nu anders vormgegeven. Alle vergaderingen en bijeenkomsten van de Utrechtse gemeenteraad zijn tenminste tot en met 6 april geschrapt. De fractievoorzitters staan nauw in contact met het college en de griffie en er wordt hard nagedacht over hoe we het democratisch proces zo goed mogelijk vorm kunnen geven in de komende tijd.

Hoe kun jij in Utrecht mensen helpen?

Allereerst natuurlijk door goed om te kijken naar de mensen in je eigen netwerk en in je eigen buurt. Doe een briefje door de bus bij de oudere buurvrouw of -man en biedt bijvoorbeeld hulp aan bij boodschappen. Of vraag het telefoonnummer en maak af en toe telefonisch een praatje. Niet iedereen heeft een sociaal vangnet en kan boodschappen laten bezorgen. En, als je het kunt missen, geef dan een donatie aan de voedselbank. De 550 Utrechtse gezinnen die hiervan afhankelijk zijn, zullen het in de komende tijd extra moeilijk krijgen.

Wil je iemand helpen of heb je zelf hulp nodig? Ga dan naar de website ‘Gewoon mensen die willen helpen’, meld je op Twitter met #coronahulp en #utrecht of sluit je aan bij een coronahulp Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/579126309358406/.

Als je tips of vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.  Bel met onze voorzitter Matthijs Kleij (06 53120302) of mail naar [email protected]

Let goed op elkaar en kijk naar elkaar om!