16 januari 2020

Komt er een einde aan Utrechts initiatief Alles onder 1 Dak?

De PvdA Utrecht ontving het bericht dat de gemeente Utrecht besloten heeft het huurcontract van het initiatief Alles Onder 1 Dak dat tot 1 augustus 2020 loopt, daarna definitief stop te zetten. De Voedselbank, Dierenvoedselbank en andere initiatieven krijgen tot die tijd de gelegenheid in het pand te blijven. Als men in die periode geen alternatieve oplossing vindt, dreigen verschillende waardevolle initiatieven zonder locatie te eindigen. 

Loze toezegging?

Ondanks de toezegging van de wethouder (7 november 2019 in de commissie S&R, bij het raadsvoorstel Nota Dierenwelzijn) dat de raad in het eerste kwartaal van 2020 een evaluatie zal ontvangen, lijkt er nu toch al een beslissing genomen over de toekomst van het initiatief Alles Onder 1 Dak. 

Mondelinge vragen

De PvdA, D66, S&S, CDA & PvdD verbazen zich hierover en stellen de volgende vragen aan de wethouder:

  1. Klopt het dat het huurcontract van Alles Onder 1 Dak, dat liep tot 1 februari en werd verlengd naar 1 augustus 2020, definitief niet meer verlengd wordt na augustus? Om welke redenen is hier nu al toe besloten?
  2. Waarom krijgen de initiatieven bij Alles Onder 1 Dak dit nu al te horen, zonder dat de initiatiefnemers en de gemeenteraad de toegezegde evaluatie hebben ontvangen? Hoe kan het besluit zijn genomen zonder dat de evaluatie definitief is? 
  3. Heeft de wethouder een alternatief voor een andere locatie voor de verschillende initiatieven? Hoe gaat zij de initiatieven ondersteunen naar een nieuwe, duurzame locatie? 
  4. Kan de wethouder aangeven wat de toekomstige bestemming van het huidige pand wordt?