21 maart 2018

Leven Lang Lombok

Aouatif (24) woont al bijna haar hele leven in Lombok. Ze is de oudste in een gezin met vijf kinderen. Ze houdt van drukte en gezelligheid, thuis en in de buurt. Daarom past Lombok perfect bij haar, ze zou nergens anders in Utrecht willen wonen.

Wat is er zo leuk aan Lombok?

“In Lombok is alles lekker dichtbij. Het is een cultureel wijkje, mensen van allerlei culturen wonen er samen. De mensen kennen elkaar, het is er gezellig.”

Wat is het mooiste plekje van Lombok?

“De Kanaalstraat, zo levendig.”

Wat is je mooiste herinnering aan Lombok? 

“Ik heb mooie herinneringen aan de feestjes met buurtbewoners. We vierden samen Sinterklaas. Nu bestaat de buurtvereniging helaas niet meer, omdat te weinig mensen contributie betaalden. Jammer, want zo leren mensen elkaar minder goed kennen. De solidariteit wordt minder. Koningsdag is gelukkig nog steeds een groot feest, daar kom je alles en iedereen door elkaar tegen.”

Wat heb je de laatste jaren zien veranderen in jouw wijk?

“Vroeger speelden we als kinderen veel meer buiten. Nu zijn ze thuis aan het gamen. Er was vroeger ook meer te doen op straat. Portes [sociaal makelorganisatie] kwam langs met een busje en organiseerde activiteiten voor de kinderen. Er waren speeltuinen en buurthuizen waar we na schooltijd naartoe konden gaan. Dat is er nu allemaal niet meer of minder”.

Wat is typisch aan een Lombokker?

“Spontaan! Lombokkers zijn open mensen. Ze houden van drukte maar ze zijn er ook voor elkaar. We helpen mekaar.”

Wil je ooit nog ergens anders wonen?

“Nee, echt niet. Ik houd van de drukte en de gezelligheid. Alles is om de hoek.”