16 maart 2018

Leven Lang Lunetten: Interview met Willy

ZzpHYPERLINK “https://willyswereld.nl/”’er

Willy Bakker (32) is geboren en getogen in Lunetten. Tijdens haar studententijd woonde ze een aantal jaar op het IBB en in Hoograven, maar inmiddels is ze weer terug in de wijk van haar jeugd en werkt ze vanuit huis met haar eigen bedrijf Willy’s Wereld als redacteur. Veel is nog vertrouwd, maar toch is er ook veel veranderd.

Hoe is het om je hele leven in Lunetten te wonen?

“Heel fijn. Alles is bereikbaar op de fiets. Lunetten is echt een dorp binnen de stad; iedereen kent elkaar. Het is er rustig en groen.”

Wat is er zo bijzonder aan Lunetten?

“Dat bewoners voor elkaar zorgen. Er zijn hier bijvoorbeeld veel bewoners met psychische problemen, daar wordt naar omgekeken.”

Wat is het mooiste plekje van Lunetten?

“Ik kan zoveel plekken bedenken. Het Beatrixpark waar ik naast woon en vaak hardloop, is zo’n plek. Of de kinderboerderij. Daar heb ik als kind al mogen kijken naar hoe er kaas gemaakt werd en de beesten kunnen aaien, dat vond ik echt supertof.”

Wat is je mooiste herinnering aan Lunetten?

“Ik heb veel mooie herinneringen aan mijn basisschool de Baanbreker. Het was een fijne, veilige en respectvolle school. We deden er veel creatieve dingen. Ik heb er ook vriendinnen voor het leven aan overgehouden. Via de vader van één vriendin ben ik nu in Wijkraad Zuid terechtgekomen. Ik heb ook mooie herinneringen aan het discodansen in de Musketon in de jaren negentig.”

Wat is typisch aan een Lunettenaar?

“Heel links georiënteerd, milieubewust en duurzaam. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog en ook zijn er wat meer alleenstaanden. Lunettenaren zijn behulpzaam, maar soms wantrouwend naar mensen die niet uit de wijk komen. Het is echt ‘ons kent ons’.”

Je hebt je wijk flink zien veranderen. Welke zorgen voor de toekomst wil je meegeven aan de politiek?

“Ik maak me wel eens zorgen over de veiligheid in Lunetten. Vandalisme, inbraken, dealen, mensen die worden lastiggevallen op straat. Het zet de leefbaarheid onder druk en dat is vervelend. Gelukkig zie je nu dat het alweer beter gaat, maar er mag soms best wat meer aandacht voor zijn. Meer aandacht voor voorzieningen zou ook goed zijn. Vroeger ging ik vaak naar de bieb, die is nu verplaatst en een stuk kleiner. De leegstand van enkele panden in het winkelcentrum baart me ook zorgen. Daarentegen zijn er gelukkig ook nieuwe sociale initiatieven ontstaan, zoals het Lunet werkcafé in het oude pand van de videotheek. Dat soort projecten moedig ik alleen maar aan.”