Linkse samenwerking op de Dag van de Arbeid

Door Rick van der Zweth op 1 mei 2021

Op 1 mei vierden wij traditiegetrouw de Dag van de Arbeid. Dit jaar samen met GroenLinks, SP en de FNV. Er was een online bijeenkomst georganiseerd, er is samen actie gevoerd voor een minimumloon van €14 én we presenteerden samen, als GroenLinks, SP en PvdA, een Manifest voor Eerlijk werk.

De flexibilisering is doorgeslagen
In Nederland is er veel bereikt, maar voor veel mensen is er nog een wereld te winnen. De flexibilisering van werk is volstrekt doorgeslagen. Dit treft alle werknemers, maar de mensen die toch al in de meest kwetsbare positie zaten worden hier het meest de dupe van. Dat maakt dat anno 2021 de Dag van de Arbeid alleen maar belangrijker is geworden.

Om die reden presenteerden wij als PvdA samen met GroenLinks en de SP een Manifest voor Eerlijk werk. Veel moet landelijk veranderen, maar ook lokaal kunnen we het verschil maken. Juist in onze stad moeten we omkijken naar mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Wij richten op de groepen die het hardst worden geraakt.

Allereerst de jongeren, die massaal hun werk zijn verloren in deze crisis. Wij schalen de dienstverlening op en maken, samen met partners, een plan van aanpak. Ten tweede mensen met een arbeidsbeperking. We willen gaan werken met baangaranties: wanneer de gemeente instrumenten inzet waar werkgevers baat bij hebben, wordt dat gekoppeld aan garanties voor vaste dienstverbanden. Ten derde beschermen we arbeidsmigranten. We pakken malafide uitzendbureaus aan, spreken werkgevers aan op hun gedrag en stellen een samenhangende aanpak op voor goed en veilig werk, fatsoenlijke huisvesting en benodigde zorg.

Viering online was anders, maar toch traditiegetrouw
De bijeenkomst overdag werd online uitgezonden. Er werd gesproken met de FNV, hoogleraren, de wethouder en mensen met ervaring in onzekere dienstverbanden. Natuurlijk was ook de Stem des Volks (digitaal) onderdeel van de viering. In coronatijd is het anders, maar toch zoals gewend.

Vooraf hebben enkele PvdA-leden, samen met GroenLinks en SP, actie gevoerd voor Voor14. Overal in de stad was op straat het belang van een fatsoenlijk minimumloon te lezen.

–> Bekijk hier onze video van de Dag van de Arbeid.

–> Lees hier ons manifest.

Rick van der Zweth

Rick van der Zweth

Wat mij motiveert: Utrecht is een prachtige stad, maar we staan voor grote uitdagingen. De woningmarkt is totaal overspannen, veel van onze stadsgenoten hebben moeite om de rekening te kunnen betalen en de pandemie en energiecrisis heeft veel Utrechters op een nog grotere achterstand gezet. Wat ik al langer zie in onze stad, is een

Meer over Rick van der Zweth