14 september 2016

Bed-bad-brood-opvang loopt vast

Utrechtse organisaties hebben al meerdere malen aandacht gevraagd bij het college voor de problemen met de ‘bed-bad-broodvoorziening’ in onze stad, helaas tot op heden zonder resultaat. Dit baart de PvdA zorgen. Daarom wil gemeenteraadslid Bouchra Dibi van het college weten wat het gaat doen om dit probleem op te lossen.

Het gaat al een tijd niet goed met de ‘bed-bad-broodvoorziening’ in onze stad. Een groep ongedocumenteerden die niet terug wil of kan blijft in de opvang zitten waardoor nieuwe mensen niet in kunnen stromen. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor bed, bad en brood geven de organisaties aan.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad in ruime meerderheid een motie aangenomen met daarin de opdracht aan het college onvoorwaardelijke opvang en begeleiding te blijven blijven bieden aan dakloze ongedocumenteerden. Dibi stelt tijdens het vragenuurtje van donderdag 15 september de volgende vragen:

 

  • Herkent het college bovenstaande? Zo ja, wat is op dit moment de stand van zaken? Zo nee, waarom niet?
  • Geeft het college onvoorwaardelijke opvang en begeleiding aan dakloze ongedocumenteerden zoals in Motie 34 is opgedragen? Zo ja, waarom geven organisaties aan dat dit niet zo is? Zo nee, waarom wordt motie M2015 / 34 niet uitgevoerd door het college?
  • Is het college bereid om met Utrechtse organisaties om tafel te gaan zitten om dit probleem op te lossen?
  • De gemeente mag op basis van de uitspraak van de RvS (uitspraak van 29 juni 2016 ECLI:NL:RVS:2016:1783) zelf bepalen hoe zij de bed-bad-broodregeling invullen. Waarom maakt het college geen gebruik van de ruimte die er is ontstaan nav deze uitspraak?
  • De PvdA wil graag geïnformeerd over de uitkomsten van de gesprekken met betrokken organisaties. Is het college hiertoe bereid?

Het vragenuurtje vindt plaats op donderdag 15 september, vanaf 17.00 uur op het Stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2. U bent van harte welkom de openbare vergadering bij te wonen op de publieke tribune of de livestream te bekijken via de website van de gemeente.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact op nemen met Bouchra Dibi.