11 mei 2020

Nieuwe solidariteit: Amina Berkane brengt veel mensen samen in Kanaleneiland en Transwijk

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven, en raakt ons allemaal diep. Mensen vrezen voor hun inkomen, hun gezondheid of de gezondheid van dierbaren. Maar deze moeilijke tijd wordt ook gekenmerkt door zorg en liefde voor elkaar. Het is indrukwekkend hoe solidair onze stad zich toont: we kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar. In de portrettenreeks ‘Nieuwe solidariteit’ interviewen we Utrechters die andere stadsgenoten helpen.

Amina weet nog precies hoe het begon. Het weekend waarin voor het eerst massaal gehamsterd werd (13-15 maart), probeerde ze voor haar grote gezin boodschappen te doen. Ze schrok zich rot. Amina: “Ik was in shock. Ik wist oprecht niet wat ik zag. Eenmaal thuis dacht ik: hoe gaan mensen dat doen in de bijstand? Hoe gaat de voedselbank dit redden? Zo ben ik gaan nadenken en dacht: we moeten alle krachten bundelen. Niet moeilijk denken maar gewoon doen.”

En zo startte Amina op zondagmiddag 15 maart de appgroep: Samen Kanaleneiland en Transwijk. Organisaties en sleutelpersonen die ze kende voegde ze toe aan de appgroep. Moskeeën, kerken, wijkbureau, buurtteam, welzijnsorganisaties, wijkcoöperatie. Ze wilde er een team van maken zodat ze elkaar weten te vinden en elkaar kunnen helpen. Vraag en aanbod van allerlei hulpvragen kunnen op elkaar worden afgestemd.

Het initiatief van Amina werd heel positief ontvangen. Binnen een dag had de appgroep meer dan 70 leden en binnen twee weken 170 leden. Amina: “Ik was best wel onder de indruk, dat had ik niet verwacht. Als snel werden we een groter team, meerdere vrijwilligers sloten zich aan. Echt iedereen, van alle lagen van de maatschappij.”

Met een flyer werd het initiatief Samen Kanaleneiland en Transwijk in de wijken bekend gemaakt. Toen begonnen de telefoontjes binnen te komen. Belletjes met hulpvragen. Inmiddels zijn uit de appgroep meerdere subgroepen ontstaan, van hondje uitlaten tot boodschappen doen en onderwijs. Amina: “Ik had niet verwacht dat zoiets zo groot kan worden.”

Dagelijks ziet Amina hartverwarmende acties. Nu met de ramadan maken ze dagelijks soep en hapjes voor de mensen die thuis geen Iftar hebben. Ze komen de maaltijd halen bij de moskee en eten het thuis op. Amina ziet dat de coronacrisis ook veel moois teweegbrengt. Amina: “Crisis haalt letterlijk en figuurlijk het beste in mensen naar boven. Ik ga er vanuit dat dat ook na de crisis behouden blijft. We kennen elkaar nu, dat maakt samenwerking in de toekomst makkelijker. En als dit allemaal voorbij is, gaan we het vieren met een groots feest.”