21 april 2020

Nieuwe solidariteit: Marthe van der Kruit verbindt Utrecht met hartenlijnen

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven, en raakt ons allemaal diep. Mensen vrezen voor hun inkomen, hun gezondheid of de gezondheid van dierbaren. Maar deze moeilijke tijd wordt ook gekenmerkt door zorg en liefde voor elkaar. Het is indrukwekkend hoe solidair onze stad zich toont: we kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar. In de portrettenreeks ‘Nieuwe solidariteit’ interviewen we Utrechters die andere stadsgenoten in deze tijd helpen.

De 28-jarige Marthe van der Kruit was in eerste instantie van plan alleen een hartenlijn, om achter het raam te hangen, te maken voor haar opa en oma. Maar dat liep íetsje anders. “Ik was zo lekker bezig, en toen had ik er op een avond wel 100 af. Die ben ik toen ook op gaan sturen naar vrienden en familie én ik ben ze gaan uitdelen bij mensen in de buurt. Want ik realiseerde mij dat ik mijn buren eigenlijk helemaal niet zo goed ken.”

Marthes initiatief bleef niet onopgemerkt. Steeds meer mensen begonnen foto’s van hartenlijnen achter het raam, te delen op social media. “Ik ontvang nu dagelijks berichtjes van mensen uit het hele land die laten weten dat ze óók een hartenlijn hebben gemaakt.” En dat is precies wat Marthe met deze actie hoopte te bereiken. “Mijn intentie is altijd geweest om anderen te stimuleren zelf te gaan knippen, ze op te sturen en/of uit te delen.”

Het mooiste vindt Marthe om te zien dat hartenlijnen maken, verbindend werkt. “Ik weet dat iemand bijvoorbeeld met haar buurvrouw van 90 samen aan het knippen is gegaan. Ook loop ik regelmatig rondjes door de wijk om te kijken waar de hartenlijnen allemaal hangen. Laatst hoorde ik twee mensen die elkaar niet kenden over de hartenlijnen praten: ‘Ooh, jij hebt er ook een!’ En vervolgens ging het gesprek over: ‘Wie ben je eigenlijk en waar kom je vandaan?’ Dat is toch fantastisch?!”

Marthe ziet de coronacrisis als een mooie aanleiding, maar hoopt dat mensen ook hierna onthouden om zo nu en dan iets te (blijven) doen voor een ander. “Het kan heel simpel en hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, maar zoiets kleins als een hartenlijn maken, kan écht het verschil maken.”

Meedoen?

Zin om zelf een hartenlijn te maken? Deel je creatie op Instagram en/of Facebook met #hartenlijn.

Waar ben je naar op zoek?