12 februari 2015

Ombudsteam PvdA: Francien komt de deur weer uit

Foto Ombudsteam 12a Francien was een goede bekende van véél mensen in de buurt. Ook wie nooit een beroep op haar had hoeven doen wist: Francien kan je helpen als je iets moet aanvragen en het formulier niet snapt, of je vindt het lastig om ergens in je eentje op af te stappen. Dat ging zelfs door, toen Francien’s gezondheid achteruit ging en ze niet meer door de wijk kon fietsen en lopen. Nog steeds hielp zij en kon je altijd bij haar terecht.

Totdat zij een scootmobiel nodig had. Om die te krijgen waren er allerlei eisen en regels waaraan Francien’s huis moest voldoen: een goed oplaadpunt voor de accu, een water en winddichte plek voor haar scootmobiel. En er moest een passend exemplaar komen; zodanig op maat, dat Francien haar scootmobiel goed kon bedienen. Allemaal lastiger dan het vooraf leek.

Het duurde en het duurde, en Francien kwam de deur niet meer uit. Totdat een vriendin voor haar in de bres sprong. Zij kaartte het aan bij de PvdA en het probleem kwam terecht bij het Ombudsteam. Dat vond natuurlijk ook dat dit niet kon! Een telefoontje, en nog één… het WMO-loket wist er al van. Snel daarna was het eindelijk geregeld.

Francien rijdt nu weer in de wijk rond en zit niet meer aan huis gekluisterd. De wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is een hot item in het PvdA Ombudsteam.

Allerlei zaken die de verantwoordelijkheid van de gemeente zijn, of er per 1 januari 2015 bij komen, vallen onder de WMO: een aanpassing van de woning, hulp in de huishouding voor wie niet zelf kan schoonmaken, de Regiotaxi en (nieuw in de WMO!) begeleiding en dagbesteding voor mensen die dat nodig hebben. Alles is er op gericht dat mensen zo veel mogelijk zichzelf kunnen redden.

Dat wordt ze soms wel erg moeilijk gemaakt. En dan is het maar goed dat een vriendin te hulp schiet. Zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld een buurtteam, is vaak wel de beste weg. Maar soms kan het Ombudsteam mensen op die weg helpen.

Voor alle Utrechters: PvdA Ombudsteam Utrecht

spreekuur woensdag 10.00- 12.00 uur

Amsterdamsestraatweg 212

tel 030 2861121

utrecht@pvdaombudsteam.nl

Dit bericht verscheen eerder in het Stadsblad Utrecht (editie: woensdag 31 december 2014)