19 maart 2015

Ombudsteam: weer mee met de bus

Foto Ombudsteam 18“Sinds 1950 woon ik in Oog in Al. De busverbinding is nog nooit zo belabberd geweest,” meldde mevrouw Mulder (88 jaar) deze zomer aan de Partij van de Arbeid. Als zij naar de stad wilde, moest zij ingewikkeld overstappen en ver lopen. In het najaar zou het nog erger worden “….dan stopt ook bus 7 om door de Leidseveertunnel te gaan. Ik heb geen wiskunde gestudeerd, maar is het geen oplossing om dan zolang het nodig is door te rijden en door de Daalsetunnel te gaan?” Het Utrechtse Ombudsteam zocht het uit. Waarom geen bus meer van west naar oost? Wie had dit besluit genomen? Wie kon het veranderen? Welke buslijnen konden voor mevrouw Mulder een alternatief zijn? Wat bleek? Wegens werkzaamheden in het Stationsgebied werd de Leidseveertunnel afgesloten. Bijna alle bussen gingen vanaf de westkant nu niet meer verder dan het Jaarbeursplein. Mevrouw Mulder voerde het woord, maar de oudere bewoners met wie zij de flat deelt, dachten er allemaal precies zo over.

Zodat PvdA-raadslid Ruben Post vragen stelde over de verslechtering van het openbaar vervoer in de stad. Hoe moesten mensen uit Oog en Al en Kanaleneiland nu naar de binnenstad komen? Nu is er de winkelpendel (ja, dat woord bestaat!), die elk kwartier rijdt van kwart voor negen tot zes, zaterdag en zondag iets korter. Als lijn 23 rijdt de bus heen en weer tussen het Jaarbeursplein en het Vredenburg; inderdaad door de Daalsetunnel. Na dit resultaat bedankte mevrouw Mulder de PvdA – al was andersom op z’n plaats geweest: “ ….mooi, om een pendelbus in te zetten, bij het Jaarbeursplein. Hier in onze flat is geklapt voor de oplossing.” Het rijdt nu zo een aantal weken, dus mevrouw Mulder gebeld over hoe het beviel. “Oh, geweldig. Mijn vriendin woont in de buurt van de Biltstraat. Daar kan ik nu weer véél gemakkelijker naar toe. En als ik op lijn 25 stap, kan ik blijven zitten tot bij C en A! Wel jammer dat we ’s avonds niet net zo makkelijk naar TivoliVredenburg kunnen. Maar ja, je kunt niet alles hebben.”

Deze column is eerder verschenen in het Stadsblad van woensdag 18 maart.

Voor alle Utrechters: PvdA Ombudsteam Utrecht, spreekuur woensdag 10.00-12.00 uur, Amsterdamsestraatweg 212, tel.: 030-2861121, utrecht@pvda-ombudsteam.nl