5 september 2019

Ondanks daling armoede doen meer mensen een beroep op de voedselbank

De Volkskrant berichtte op 22 augustus jl. dat het aantal huishoudens dat uit financiële nood aanklopt bij de voedselbank in de eerste helft van dit jaar met 8% is toegenomen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar.

Groter beroep op Voedselbanken

Dat blijkt uit een enquête die koepelorganisatie Voedselbanken Nederland heeft gehouden onder haar leden. Het aantal kinderen dat via de voedselbank hulp krijgt, groeide met 7%. Voedselbanken Utrecht geeft ook aan dat de vraag met zo’n 8-10% is gegroeid.

De toename kan worden gerelateerd aan de verruiming van de criteria en aan de grotere bekendheid van de voedselbank, maar is desalniettemin zorgwekkend. Dat er, ondanks dat er steeds minder mensen in armoede leven, toch een groter beroep wordt gedaan op de voedselbank lijkt te betekenen dat de mensen die nog wel in armoede leven, het nóg moeilijker hebben gekregen. Ook de Armoedecoalitie gaf dit signaal af deze week bij RTV Utrecht.[1]

Vragen aan de wethouder

Rick van der Zweth wil weten welke acties de wethouder gaat ondernemen en stelt daarom de volgende vragen:

  1. Kan het college aangeven wat de redenen zijn van de toename?
  2. Welke extra inspanning is nodig om deze mensen te helpen en structureel uit de armoedesituatie te helpen?
  3. Wat zegt de toename van het gebruik over de gemeentelijke armoederegelingen volgens de wethouder?
  4. Zijn mensen naar weten van de wethouder nu goed in beeld of kunnen veel mensen die recht hebben op hulp de voedselbank nog steeds niet vinden? Als dat zo is, heeft de wethouder dan concrete plannen om de bekendheid van de voedselbank onder Utrechters die in armoede leven te vergroten, naast de oproep bij RTV?

[1] https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1952910/