15 april 2016

Onprofessioneel, onbegrijpelijk en onacceptabel

De PvdA heeft donderdag aan het einde van het raadsdebat over stadsverwarming een motie van afkeuring ingediend over de handelwijze van het college. De motie werd door vrijwel de hele oppositie gesteund. Zo’n zware motie dien je –gelukkig- niet iedere dag in. We hebben er uiteraard ook goed over nagedacht en vonden het uiteindelijke echt nodig deze ‘tik op de vingers’ uit te delen, omdat het college zijn informatieplicht aan de raad ernstig heeft verzaakt. De raad bleef negen maanden onwetend over de problemen bij de stadsverwarming, terwijl de gemeente al wel op de hoogte was. Het van tevoren door Eneco gegarandeerde milieurendement werd al lang niet meer gehaald, waardoor de woningen minder zuinig zijn dan gedacht. Mijn fractiegenoot Bülent Isik noemde dit in de commissievergadering al ‘onprofessioneel, onbegrijpelijk en onacceptabel’.

Door het falen van Eneco en de gemeente is niet alleen de CO2-uitstoot in onze stad hoger dan we dachten, maar dreigen ook de (toekomstige) bewoners van meer dan 1500 woningen te worden gedupeerd. Mijn inzet in het raadsdebat was er daarom vooral op gericht om ervoor te zorgen dat de rekening niet bij de bewoners wordt neergelegd. Een mede door de PvdA ondertekende motie met deze strekking is aangenomen. Datzelfde geldt voor de motie waarin het college wordt opgedragen een einde te maken aan de aansluitplicht op stadsverwarming, omdat stadsverwarming niet langer kan doorgaan voor de duurzaamste verwarmingsbron. Een PvdA-motie om de kosten bij afsluiting van stadsverwarming (nu in sommige gevallen € 4000,-!) in de onderhandelingen met Eneco fors naar beneden bij te stellen, kreeg zelfs unanieme steun.

De gemeenteraad heeft het college in het debat op pad gestuurd met een aantal duidelijke opdrachten. Nu maar hopen dat het college deze voortvarend ter hand neemt en niet, zoals tot nu toe, achter de feiten aan blijft lopen.

Voor vragen kun je contact met me opnemen via [email protected] of 06-38604652

Volg me op Twitter: @PostRuben