30 november 2020

Onze strijd voor een eerlijk aanmeldbeleid op basisscholen gaat door

Afgelopen week besprak de gemeenteraad ons initiatiefvoorstel ‘Een eerlijke start voor ieder kind’. PvdA raadsleden Ilse Raaijmakers en Hester Assen hebben dit voorstel geschreven nadat uit onderzoek bleek dat het huidige aanmeldbeleid niet eerlijk en transparant is. Er is inmiddels in de gemeenteraad en bij het college breed draagvlak voor een stedelijk en transparant aanmeldbeleid.

Politiek geneuzel

Hester: “Het is fijn dat iedereen nu beseft dat het echt anders moet, nadat we dit al 10 jaar aangeven als PvdA. Maar een transparant beleid alleen is niet genoeg. Het nieuwe aanmeldbeleid moet ook bijdragen aan kansengelijkheid en zorgen dat kinderen vaker samen in de buurt naar school gaan. Dat vergroot de kansen op een eerlijke start voor ieder kind.
De frustratie is dan ook groot dat er in de gemeenteraad wel een inhoudelijke meerderheid lijkt voor ons voorstel, maar nog geen politieke. We zijn teleurgesteld. Het gaat om kinderen en die zijn niet geholpen bij politiek geneuzel.”

De aanloop

Ilse en Hester schreven het voorstel ‘Een eerlijke start voor ieder kind’ om tot een eerlijk en transparant stedelijk aanmeldbeleid te komen, dat bijdraagt aan gelijke kansen voor kinderen en segregatie tegengaat. Te vaak hoorden ze verhalen van kinderen die geen eerlijke start kregen. Dit gold bijvoorbeeld voor de kinderen van Hayat, die dapper over haar ervaringen vertelde. Zoals Hayat spraken we afgelopen 10 jaar heel veel ouders. Ilse: “Het blijft onverteerbaar dat we dit eerder hadden kunnen oplossen als signalen serieus waren genomen. Nu niet meer ontkend kan worden hoe groot het probleem is, willen we dus doorpakken.’’

Steun in debat

In oktober vond het eerste debat plaats over ons voorstel. Wethouder Anke Klein gaf aan dat er veel goede dingen in het voorstel staan, maar zij nam het niet over. De wethouder vond de timing ongelukkig omdat ze zelf aan een stedelijk aanmeldbeleid werkt. Ook is het volgens haar niet aan de gemeenteraad om zo inhoudelijk voorkeuren aan te geven over het aanmeldbeleid. Tot slot deelt ze die inhoud niet volledig, want zij vindt niet dat het tegengaan van segregatie een doel is dat we aan het aanmeldbeleid moeten koppelen. In de gemeenteraad waren er daarentegen meerdere instemmende geluiden van partijen te horen en bestond wel veel inhoudelijke steun van partijen zoals de SP, Student&Starter, de Partij voor de Dieren, DENK en GroenLinks. Ook waren er partijen die iets veranderd of toegevoegd wilden zien in het voorstel, zoals DENK en D66. Veel van die punten hebben wij overgenomen in het voorstel.

Deze week helaas nog geen duidelijkheid

Donderdag 26 november vond de gemeenteraadsvergadering plaats om over ons aangepaste voorstel te debatteren en stemmen. Spannend, want behalve inhoudelijke steun weten we dat politieke belangen ook meespelen. Inhoudelijk bleek er opnieuw veel steun, ook GroenLinks was daar expliciet in. Om een meerderheid te halen is steun van GroenLinks nodig, want ondanks de aanpassingen die we op verzoek van D66 in het voorstel deden, werd duidelijk dat D66 het voorstel van de PvdA niet zou steunen.
GroenLinks deed tijdens het debat een verzoek: “Wacht op het voorstel dat de wethouder nu uitwerkt en binnenkort naar de gemeenteraad stuurt.” Als we ons voorstel nu in stemming hadden gebracht, zou GroenLinks tegenstemmen en zou het voorstel geen meerderheid halen. Hester: “We willen als PvdA dat dit voorstel iets betekent voor kinderen, liever gister dan vandaag. Dus het is frustrerend dat we de stemming nu uitstellen, vooral als er zoveel steun is voor de inhoud die we voorstellen. Maar we bereiken liever later ons doel, dan dat we het voorstel nu zien sneuvelen op procesgeneuzel.”

Hoe nu verder?

Ons voorstel is nu ‘aangehouden’. De stemming in de gemeenteraad vindt dus op een later moment plaats. Nu is het wachten op het voorstel van de wethouder dat in december komt. Dan weten we hoeveel ze van ons voorstel overneemt en bepalen we of dat genoeg is. Is dat niet zo dan brengen we ons voorstel alsnog in stemming. We rekenen erop dat alle partijen die nu hebben gezegd ons plan inhoudelijk te steunen, dan ook voor stemmen.

Heb je vragen over het aanmeldbeleid in Utrecht of wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Mail dan naar [email protected] of bel of app met Hester via 06-50999755.