22 juni 2016

Open brief aan de SP:  praatjes over de Bibliotheek vullen geen gaatjes

De bibliotheek dreigt door bezuinigingen zes personeelsleden te moeten ontslaan. Toch doet de SP Utrecht alsof er van bezuinigingen geen sprake is. In deze open brief roep ik de SP-raadslid Hilde Koelmans op om, tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota op 30 juni, samen met haar fractie de bezuiniging op de bibliotheek Utrecht terug te draaien.

Beste Hilde,

Jij maakt je als raadslid van de SP zorgen over de vraag of het plan ‘Bieb op Neude’ nog wel doorgang kan vinden. In een open brief op DUIC leg je uit waarom. Daarbij valt het net als in de gemeenteraadszaal vooral op waar je je tegen keert: namelijk de bevestiging dat de gemeente – daar komt ie: bezuinigd heeft op de Bibliotheek.

Hilde, goochel niet met cijfers om personeel valse hoop te geven en Utrechters angst aan te jagen dat de Bieb op de Neude niet doorgaat. Het is toch al vreselijk zuur voor het personeel dat zij door politieke besluiten onder de noemer ‘meer met minder’ geconfronteerd worden met ontslag van zes collega’s?

De Bibliotheek die elke dag weer 70.000 Utrechters leesplezier brengt, die taalcursussen voor laaggeletterden in Overvecht tot digitale ondersteuning voor digibeten in Hoograven verzorgt en van leren programmeren in Vleuterweide tot aan debatten over talenten en gelijke kansen in de Centrale Bibliotheek faciliteert. 

De bibliotheek is van onschatbare maatschappelijke meerwaarde voor Utrecht en maakt een essentieel onderdeel uit van onze Utrechtse samenleving.

Laten we samen ervoor zorgen dat ook de komende jaren de wijkvestigingen open blijven en daarbij ook het personeel een toekomst heeft.

Zet tijdens het slotdebat van de Voorjaarsnota op 30 juni a.s. woorden om tot daden en steun ons bij het deels terugdraaien van de bezuiniging. Ten opzichte van de 10 miljoen extra voor TivoliVredenburg is 3,5 ton voor zo’n belangrijke basisvoorziening als de Bibliotheek toch een schijntje?

Waarom wil de SP overigens niet erkennen dat er op de bibliotheek bezuinigd is? Waarom geloof je nota bene D66 wethouder Bibliotheken Kreijkamp niet dat er bezuinigd is en de Bibliotheek financieel krap zit? Waarom roep je tijdens de raadsvergadering van 26 mei jl: ‘de Bibliotheek moet het zelf weten’ en schreeuw je vervolgens dat de bibliotheek geen personeel mag ontslaan, geen wijkvestiging mag sluiten en de dienstverlening niet achteruit mag gaan? Dat is toch geen realistische combinatie van eisen?

Bij het sluiten van het coalitieakkoord tussen GroenLinks, D66, VVD en SP in 2014 is de extra subsidie voor een goede moderne Centrale Bibliotheek met 10,5 miljoen “ afgeroomd” lees bezuinigd. Ook werd op alle instellingen met meer dan € 500.000 subsidie een extra efficiencykorting van 2% berekend, wat voor de Bibliotheek neerkomt op een jaarlijkse bezuiniging van € 230.000,- .

Dan hebben we het nog niet over de kortingen op het gemeentefonds en geen loon en prijscompensatie. Een greep uit de bezuinigingen, die de Bibliotheek tijdens diverse bezoeken aan de gemeenteraad presenteerde. Een bevestiging van de politieke uitspraak van de coalitie ‘meer met minder’, die geregeld in raadsdebatten voorbij kwam.  

Door te concluderen dat de Bibliotheek ruimer dan voorheen wordt gesubsidieerd, maar minder ruim dan eerder was toegezegd vergeet jij volledigheidshalve te melden, dat de bijna €2 miljoen extra subsidie per 2018 expliciet bestemd is voor de financiering van een nieuwe wijkvestiging in Leidsche Rijn Centrum en de Centrale Bibliotheek op de Neude. Leidsche Rijn hoort net als in de overige wijken haar eigen moderne volkspaleis te hebben waar jong en oud met of zonder boek hun tijd kunnen doorbrengen.

Kortom ‘meer met minder’ heeft gevolgen voor of het personeel of een wijkvestiging en of de kwaliteit van de dienstverlening. Wat kies jij?

 

Gadiza Bouazani, sinds 2006 woordvoerder Bibliotheken namens de PvdA Utrecht

Waar ben je naar op zoek?